Autor: ITuudised.ee • 3. jaanuar 2020

IT Akadeemia on saavutanud silmapaistvaid tulemusi IKT erialade edendamisel

Haridus- ja Teadusministeerium on HITSA IT Akadeemia programmiga viimase 4 aasta jooksul info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) alase kõrghariduse edendamisse panustanud 11,5 miljonit eurot.

Selle toel on Tallinna Tehnikaülikoolis ja Tartu Ülikoolis koostöös tööandjatega uuendatud IKT õppekavad, et tõuseks õppe kvaliteet ning seeläbi kasvaks tudengite rahulolu ja nominaalajaga lõpetajate arv.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul on väga oluline, et ülikoolide poolt antav kõrgharidus vastaks ühiskonna ootustele ja tööturu vajadustele. “Oleme IKT-õppesse märkimisväärselt panustanud – kõikidest IKT õppekavade lõpetajatest 1/3 õppis IT Akadeemia programmi toetatud õppekavadel,“ sõnas ta.

Kokku toetab IT Akadeemia programm aastas enam kui 1500 tudengi õpinguid ja 180 õppejõu tööd. Õppekavade arendamine, tudengitele mitmekesisema õppe pakkumine ning stipendiumid on oluliselt tõstnud nii huvi IKT õpingute vastu kui ka tudengite soovi õpinguid lõpetada. „2019. aastal läbis ligi 83% IKT õppekavadel lõpetajatest oma õpingud nominaalajaga, mis on väga hea tulemus. Tulevikku vaadates peame muidugi mõtlema sellele, et tehnoloogia kiire arengu tõttu on ka mitte-IKT erialadel vaja panustada valdkondlike digioskuste omandamisse,“ lisas Reps.

IT Akadeemia juhtkomisjonis Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu ettevõtteid esindatav AS Datel tarkvaraarenduse ja -tehnoloogia direktor Agu Leinfeld, rõhutab positiivsete tulemuste kõrval väga olulisena ka partneritevahelist koostööd. HITSA on IT Akadeemia sõltumatu koordineerijana kogunud hinnanguid ning vahendanud samaaegselt infot nii ülikoolidele, ministeeriumidele kui ka IT-sektorile. Leinfeldi sõnul saavad partnerid sellise info alusel ühiselt eesmärke seada, tulemusi hinnata ning üksteise arvamusega arvestada. „Seda tüüpi fokusseeritud arutelul on IKT hariduse arenemisel äärmiselt suur väärtus,” sõnas Leinfeld.

Lisaks kõrghariduse õppekavade toetamisele on alates 2016. aastast IT Akadeemia programmi kaudu 2,7 miljoni euroga toetatud 13 kõrgkoolis läbiviidud arendusprojekte IKT õppe arendamiseks ja erialaspetsiifiliste IKT teemade sissetoomiseks mitte-IKT erialadel. 2018. aastast alates arendatakse IT Akadeemia toel seitset prioriteetset teadussuunda Tallinna Tehnikaülikoolis, Tartu Ülikoolis ja Tallinna Ülikoolis ligikaudu 3,3 miljoni euroga aastas. 2020. aastal jätkuvad informaatikaõpetajate järelkasvu toetustegevused ning IT Akadeemia kutsehariduse pilootprogramm, kus uuendatakse kaks IT valdkonna õppekava, toetatakse kolmes pilootkoolis uute õpimetoodikate rakendamist ning luuakse õppematerjale.

IT Akadeemia on Eesti riigi, ülikoolide, kutsekoolide ja IKT sektori ettevõtete koostööprogramm IKT kutse- ja kõrghariduse kvaliteedi ning konkurentsivõime tõstmiseks, vajaliku tööjõuressursi tagamiseks ja valdkonna teaduse arendamiseks. Programmi koordineerib Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755