Autor: Indrek Kald • 8. jaanuar 2020

Kersti Kaljulaid Saksa ja ELi juhtidele: Euroopa võiks olla e-riikide paradiis

Eesti plaanib oma digikogemusega tõugata tagant nii Saksamaa kui kogu Euroopa avaliku sektori tehnoloogilist arengut, kinnitas president Kersti Kaljulaid Saksamaal kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) parlamendirühma aastakonverentsil.
President Kersti Kaljulaid Saksamaal kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) parlamendirühma aastakonverentsil.
Foto: VPK

"Eestis on olemas põlvkond, kes on kasvanud üles teadmata, kus asuvad riigiasutuste kontorid ja inimesed küsivad meilt alatihti, mida Eesti teisiti teeb? Vastame tavaliselt, et ainult üht – meie inimestel on olemas pass digiilma jaoks ja see on meie digitaalne ID," selgitas ta.

"Kuna see teeb elu lihtsamaks nii inimestel kui ettevõtetel, siis näeme, et digipöördest on saanud kasu terve ühiskond," lisas Kaljulaid.

Nüüd otsib Eesti tema sõnul võimalusi, kuidas oma digiriigi kogemust laiendada tervesse Euroopasse. "Iga iduettevõtte peab ju laienema ja meie start-up Eesti on veenmas teisigi Euroopa riike, et avaliku sektori tehnoloogiate arendamine on ainus viis edasi," kinnitas Kaljulaid.

Presidendi sõnul oleme harjunud mõttega, et Euroopa pole tehnoloogiliselt väga arenenud, aga see ei ole tõsi. "Meil on olemas ühine e-identimise süsteem eIDAS ja arusaamine, et avaliku sektori digiteenuste arendamiseks peab olema ka ühine tehnoloogiline selgroog. Just seetõttu on Euroopal võimalus saada selle sajandi avaliku sektori tehnoloogiate paradiisiks," märkis Kersti Kaljulaid.

CSU on kristlik-demokraatliku liidu (CDU) sõsarpartei ja Saksamaa valitsuskoalitsiooni üks osapooli. President Kersti Kaljulaid oli nende aastakonverentsi aukülaline. Kokkusaamisest võtsid osa ka Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja CDU esimees Annegret Kramp-Karrenbauer.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755