Autor: Indrek Kald • 10. jaanuar 2020

Levikom pakkus riigile 5G osas kompromissi, IT-minister Kaimar Karu pole veel vastanud

Levikom saatis novembri lõpus väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministrile Kaimar Karule ettepaneku, mis võimaldab lõpetada kohtuvaidlused 5G sageduslubade konkursi tingimuste üle. Riik pole ettevõttele seni vastanud.
Levikom Eesti OÜ juht Peep Põldsamm.
Foto: Liis Treimann

Levikomi ettepanek on väljastada 5G sagedusload sagedusalas 3410-3800 MHz nii, et mobiilioperaatorid saaksid koheselt kasutada sagedusressurssi maksimaalses ulatuses, mida võimaldab koordinatsioonilepingu puudumine Venemaaga.

Kirjas Kaimar Karule tegi Levikom 29. novembril ettepaneku väljastada konkursi teel sagedusvahemikus 3420-3600 MHz kolm üleriigilist luba kanalilaiusega 60 MHz ning sagedusvahemikus 3600-3800 MHz neli üleriigilist luba, millest kolm liidetaks sagedusvahemikus 3420-3600 väljaantud lubadega.

"Sagedusvahemiku 3410-3420 MHz võiks reserveerida kohalikeks ja regionaalseteks sageduslubadeks tööstustarbijatele ja teistele privaatseid 5G-võrkusid vajavatele ettevõtetele ja asutustele, näiteks maanteeametile isesõitvate autode toimimiseks vajaliku targa teedetaristu rajamiseks," selgitas Levikomi tegevjuht Peep Põldsamm.

Tema sõnul lähtub kompromissettepanek majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti poolt kohtuvaidluste raames väljendatud seisukohtadest.

Ministeerium ei ole seni Levikomi kompromissettepanekule vastanud.

"Lähtusime ettepaneku tegemisel kaalutlusest, et mobiilsideoperaatorid saaksid kohe kasutada sagedusressurssi maksimaalses ulatuses, mida võimaldab koordinatsioonilepingu puudumine Venemaa Föderatsiooniga. Iga mobiilioperaator saaks 60 MHz, mida nad saaksid kasutada ka juhul, kui konkursil väljastataks üldse kokku ainult kolm sagedusluba," selgitas Põldsamm.

Riik on kohtuvaidluse käigus põhjendanud konkursile ainult kolme sagedusloa viimist vajadusega tagada kolme mobiilioperaatori klientidele mobiilse interneti maksimaalne võimalik kiirus olukorras, kus ei saa poolt 5G sagedusalast kasutada, sest Venemaaga puudub koordinatsioonileping.

"Kui väljastatakse neli 50 MHz luba ja kolm 60 MHz luba, puudub oluline andmekiiruse erinevus, et see kaaluks üles konkurentsi jõuga vähendamine," kinnitas Põldsamm.

Tema sõnul pole Levikomil plaani siseneda 4G teenuste turule, seega on ettevõte valmis leppima senise 30 MHz sagedusloaga alas, mida ei saa mobiilseteks teenusteks veel kasutada.

"Oleme valmis osalema oksjonil samas alas täiendavale sagedusressursile, mida oleks võimalik kasutada ka üleriigiliselt," kinnitas Põldsamm. Levikom soovib 3.5 GHz alas sagedusloa kasutamist jätkata, asendades senise võrgu 5G tehnoloogiaga, lisas Põldsamm.

Põldsamm peab jätkuvalt nii Eesti riigile kui tarbijale kõige kasulikumaks 4-5 sagedusloa väljastamist võrdselt kohe kasutatavas ja piirangutega 5G sagedusalades. "Kompromissettepanek arvestab kindlasti rohkem kolme senise 4G operaatori huvidega, kuna vähendab kardinaalselt uute tegijate turuletuleku tõenäosust ja konkurentsivõimet ning ei teeni seega Eesti tarbijate huvisid parimal moel. Kompromissis tuleb teha kellegi arvelt järeleandmisi teha," tõdes ta.

"Levikomi kompromissettepanek tähendab aga kahjuks järeleandmiste tegemist Eesti tarbijate arvelt kolme välismaise 4G operaatori kasuks," lisas Põldsamm.

Levikomi tegevjuhi sõnul võtsid nad ettepaneku tegemisel arvesse eri osapoolte huvisid. "Juhindusime sellest, et 5G sageduslubade konkurss oleks kooskõlas Euroopa Liidu raadiosageduste halduse, innovatsiooni edendamise ning vaba konkurentsi põhimõtete ja praktikaga," selgitas Põldsamm.

Tema sõnul on Levikomi esindajad valmis arutama ka teistsuguste stsenaariumite üle, kui need on kooskõlas Euroopa Liidu senise praktikaga ja hea tavaga.

Toomas Peegi ja Peep Põldsammi loodud Levikomi peamised tegevussuunad on asjade internet ehk IoT, IT, sideteenused ja videovalve.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755