Autor: Indrek Kald • 14. jaanuar 2020

AS Cybernetica loob Eesti-USA ohuteabe vahetamise tarkvara

AS Cybernetica loob automatiseeritud küberkaitse ohuteabe vahetamise süsteemi USA õhujõudude ja Eesti kaitseväe vahel ning tarkvarasüsteemi kahe riigi kaitsevägede vaheliseks laiemaks ohuteabe vahetuseks.
USA õhujõudude ja Eesti kaitseväe vahel luuakse ohuteabe vahetuse süsteem.
Foto: Pixabay

Vastava raamlepingu sõlmis Cybernetica riigi kaitseinvesteeringute keskusega. "Eesmärgiks on luua USA õhujõudude ja Eesti kaitseväe vaheline automatiseeritud ohuteabe süsteem, mis vastab kahe riigi kaitsevägede spetsiifikale ning tugevdab oluliselt osapoolte küberkaitsealast võimekust," märkis kaitseinvesteeringute keskuse direktor Kusti Salm.

"Regulaarne ohuteabe vahetamine eri osapoolte vahel on tänapäeva üks peamisi küberkaitse võimekuse aluseid," lisas ta.

Cybernetica juhatuse esimehe Oliver Väärtnõu sõnul on tegu ajaloolise sammuga kahe riigi kaitsealases koostöös. "Tegemist on esmakordse kahe riigi vahel ühiselt arendatud võimekusega. Võimaluse osaleda selles projektis on suur tunnustus Cybernetica turvalise andmevahetuse, privaatsus- ja infoturbetehnoloogiate tasemele," kinnitas ta.

Loodavat süsteemi hakkavad kasutama esmajärjekorras Eesti ja USA ning hilisemas faasis kaasatakse ka teisi liitlasi, mille abil tugevdatakse süsteemiga ühinenud liikmesriikide ja ka Eestis paiknevate liitlasvägede küberkaitsealast turvalisust.

Projekti aluseks on 2016. aastal USA ja Eesti kaitseministeeriumide vahel allkirjastatud kaitsealase teadus- ja arendustegevuse lepe, mille sõlmimine sai alguse koostööst USA õhuväe uurimislaboriga (USAFRL).

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755