Autor: Indrek Kald • 17. jaanuar 2020

Euroopa Komisjon: kõige soodsam mobiilne internet on Eestis

Eestis on Euroopa Liidu madalaimad mobiilse interneti tasud, selgus Euroopa Komisjoni aasta lõpus avaldatud analüüsist, kuhu Eestist olid kaasatud Telia ning Tele2.

Eestis on Euroopa Liidu kõige soodsam mobiilne internet.
Foto: Andras Kralla/Äripäev

Täpsemalt võrreldi mobiilse interneti hindu igas riigis 17 paketis, sõltuvalt kuutasus sisalduvast andmemahust, kõnede ja SMSide arvust. Eesti oli odavaim 15 paketis ning kahes paketis (igakuine andmemaht 20 GB ja 50GB) jäi teisele kohale.

Analüüsi kohaselt langesid hinnad Eestis võrreldes 2018. aastaga tugevalt. Seevastu tarbijail, kes vajavad kuus kuni 5 GB andmesidet ning piiramatult kõnesid ja SMSe, tõusid hinnad märkimisväärselt ehk 11%. Ükski pakkumine polnud Eestis kallim kui ELis keskmiselt.

Riigid on analüüsi kokkuvõttes jaotatud nelja gruppi ehk soodsa, võrdlemisi soodsa, võrdlemisi kalli ning kalli mobiilse interneti hinnatasemega maad.

Soodsa hinnatasemega riigid on Eesti, Rumeenia, Poola, Itaalia, Rootsi, Luksemburg, Sloveenia, Austria ja Suurbritannia. Võrdlemisi soodsa hinnatasemega riigid on Leedu, Prantsusmaa, Läti, Horvaatia, Saksamaa, Soome, Holland ja Taani.

Võrdlemisi kalli hinnatasemega riigid on Belgia, Malta, Bulgaaria, Iirimaa ja Hispaania. Kalli hinnatasemega riigid on Ungari, Portugal, Küpros, Tšehhi, Kreeka ja Slovakkia.

Telia Eesti ärikliendiüksuse juhi Tarmo Kärsna sõnul on Eesti digiriigile kohaselt kaetud väga korraliku mobiilse interneti levialaga, kus operaatorid pakuvad mitmete teiste riikidega võrreldes vägagi mõistlikke hindu.

"Nagu ka viimased tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti mõõtmised kinnitasid, on mobiilse andmeside kiirused Eesti 4G-võrkudes pidevalt kasvanud," märkis ta. Viimase pooleteise aastaga on keskmine allalaadimiskiirus meie 4G-võrgus kasvanud üle 60%, lisas Kärsna.

Igast riigist valiti Euroopa Komisjoni uuringusse kaks kuni kolm suuremat operaatorit. Seega on võimalik, et mõnel väiksemal mobiiliteenuse pakkujal või virtuaalsel operaatoril on soodsamad hinnad.

Andmed hindade kohta koguti mullu veebruaris kahe nädala jooksul telekomide veebisaitidelt.

Euroopa Komisjoni analüüsiga saab tutvuda SIIN.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755