Autor: Indrek Kald • 7. veebruar 2020

Eesti reklaamib Brexiti järel Londonis e-residentsust. Brittide huvi üha suureneb

Seoses Suurbritannia lahkumisega Euroopa Liidust jaanuari lõpus käivitas Eesti Londonis e-residentsust tutvustava kahenädalase kampaania, et meelitada Briti firmasid Eestisse.
E-residentsuse tutvustamiseks käivitas programmi meeskond Londonis kahenädalase kampaania.
Foto: EAS

E-residentsuse programmi juhi Ott Vatteri sõnul nähtub nende tellitud uuringust, et iga kolmas Ühendkuningriigi väikeettevõtja tunneb hirmu, et Brexiti jõustumise järel katkeb ligipääs Euroopa ühisturule.

"Üle kolmandiku uuringus osalenud briti ettevõtjatest ütles, et kaalub riigist lahkumist või äritegevuse ümberkolimist," märkis Vatter. "E-residentsuse programm tuleb Suurbritannia ettevõtjatele appi ja säilitab neile ligipääsu Euroopa ühisturule ilma, et nad peaksid füüsiliselt koduriigist lahkuma," märkis ta.

Vatter lisas, et e-residentsus võimaldab Ühendkuningriigi ettevõtjale ka jätkuvat ligipääsu Euroopa vabakaubandusele.

E-residentsuse tutvustamiseks käivitas programmi meeskond Londonis kahenädalase kampaania. Vatteri sõnul on huvi kampaania vastu olnud suur ja pälvinud rahvusvahelist tähelepanu. Seda on kajastanud näiteks London Live, BBC ja The Independent.

"Lisaks sellele, et kasvatame teadlikkust e-residentsuse programmist, toob kampaania palju positiivset tähelepanu Eesti riigile tervikuna," kinnitas Vatter.

Eestis tegutseb ligi 40 ettevõtet, kelle peamine tulu on seotud e-residentidele teenuste pakkumisega. "Meie oskusteave on väga hinnatud ja Eesti ettevõtted suudavad pakkuda kõrgel tasemel teenuseid. Teadmine, et programmi ümber on võrgustik erinevaid teenuseid pakkuvatest ettevõtetest ja siinne majanduskeskkond on läbipaistev, annab e-residentsuse taotlejatele julguse tuua oma ettevõte üle Eestisse," ütles Vatter.

Suurbritannia kodanike huvi Eesti e-residendiks saamise vastu kasvab kiiresti. Praeguse seisuga on e-residentide hulgas ligi 3100 britti, kes on loonud ligi 500 ettevõtet. Alates 29. märtsist 2017. aastal, mil Ühendkuningriigi valitsus teatas Euroopa Ülemkogule oma kavatsusest astuda Euroopa Liidust välja, on briti e-residentide arv enam kui kolmekordistunud.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele. E-residendi digi-ID-kaardi omanik saab dokumente digitaalselt allkirjastada ja logida sisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Alates e-residentsuse programmi käivitamisest on tänaseks üle 65 000 e-residendi Eestisse loonud üle 10 100 ettevõtte. Lisaks kaudsele majanduslikule tulule, mis tuleneb muuhulgas e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust ja investeeringutest, on programm viie tegutsemisaasta jooksul toonud Eesti majandusele otsest tulu üle 35 miljoni euro.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755