Autor: Indrek Kald • 11. veebruar 2020

Garage48 riistvara häkatoni võitja taunib ühekordset plastikut

Nädalavahetusel Tartus toimunud kümnenda Garage48 riistvara häkatoni võitis 13 tiimi idee seast ühekordse plastiku kasutamise vastu võitlev kodukeemia müügiautomaat Refill.
Tartus toimunud kümnenda Garage48 riistvara häkatoni võitjate autasustamine.
Foto: Siim Tiirik

See automaat võimaldab taaskasutada kodukeemiapakendeid: šampoonid-nõudepesuvedelikud jms saab sest masinast osta juba varem kasutuses olnud pudelisse.

"Refill oli idee ja analüüsi faasis juba enne Garage48 üritusel osalemist ning eelnev tagasiside erinevatelt osapooltelt andis kindluse lahenduse vajalikkuse osas. Meeskonna häkatonil tehtud võimsad ponnistused võimaldasid 48 tunniga valmis ehitada terve müügiautomaadi," rääkis võitjameeskonna juht Henri Liiva.

Prototüüp sai tema kinnitusel valideeritud ja lahendus jõudis arendusega järgmisesse faasi. "Edasi on plaanis müügiautomaatide esimeste prototüüpide valmistamine, üles seadmine ja kasutamiseks kättesaadavaks tegemine," selgitas Liiva.

Häkatonide seeria Hardware & Arts algataja ning Garage48 kaasasutaja Priit Salumaa sõnul on läbi kümne riistvara häkatoni märgata, et ideedele annavad tooni ühiskonnas olulised teemad - seekord rohepööre, mis väljendus murega naftalekete ja ühekordse plastiku pärast.

"Võitjad kipuvad meil pigem olema püüdlusega praktiliste lahenduste poole. Samas üllatavad meeskonnad alati ja seda ehk seetõttu, et osalejad ise on värsked ja uute ideedega. Ma usun, et alustehnoloogiate areng ja kättesaadavus muudab ka selliste arendusnädalavahetuste lahendused tehniliselt järjest vingemaks, nii et on, mida järgmistel kordadel oodata," kinnitas Salumaa.

Ürituse kaaskorraldaja Tartu Ülikooli initsiatiivil võeti sel korral fookusesse pehme- ja biorobootika võimalused igapäevaelu probleemide lahendamisel. Pehme- ja biorobootika ei ehita roboteid nende klassikalises mõttes, vaid inspiratsiooniks on loodus ja looduslikult liikuvad kehad. Nii näiteks luuakse elektriimpulsside abil kokkutõmbuvaid ja vabastuvaid lihasesarnaseid roboteid või masinaid, mis kasvavad nagu taimed.

Tartu Ülikooli pehmerobootika dotsendi Indrek Musta sõnul võistles häkatonil mitu tugevat tiimi väga erinevate, kuid ühtviisi lennukate lähenemistega.

"Pehmerobootika eriauhinna väärilise üllatuse pakkus rühm Babyvanker, kelle biomimeetiline saba näitas ilmekalt, kui lihtne ehituselt ja efektiivne toimelt võib olla pehmerobot," kinnitas Must.

Paljudele osalejatele oli see tema sõnul esmakordne kokkupuude pehme- ja biorobootika võimalustega. "Häkatonil saadud positiivne kogemus Itaalia tehnoloogiainstituudi mentorite juhatusel annab aluse oodata rohkem pehmerobootika lahendusi järgnevatel üritustel," lisas Must.

Teise koha ning Builditi kiirendi eriauhinna koos TechChilli piletitega võitis meeskond Alcojón, kes prototüüpis alkomeetrit, mis näitab hologrammidega, kuidas alkohol mõjutab aju, südant ja teisi organeid ning annab soovitusi alkoholitarbimise mõistlikumaks muutmiseks.

Kolmanda koha võitnud Babyvanker sai ka parima suhtumise auhinna ja parima pehmerobootika prototüübi auhinna. See meeskond alustas häkatoni reedel pehmerobootika hambaklambrite valmistamisega tegi lõpuks 12 tunniga valmis andeka lahenduse beebikärude kõigutamiseks.

Ürituste seeria pikaaegsa kaasakorraldaja kunstiakadeemia disainiauhind (avatud akadeemia kursused) läks meeskonnale Roll With It. Tegu on lauamänguga, mis aitab inimestel rääkida vaimsest tervisest ja sellega seonduvatel tabuteemadel.

Kunstikool Pallas andis välja eriauhinna kõige rohkem potentsiaali näidanud disainimeeskonnale - KrutiePrikoli.LV ehitas automatiseeritud kokteilimasina.

Tartu loomemajanduskeskus kinkis oma eriauhinna - aastase inkubatsiooni - meeskonnale SŠŠUUUUŠSHH, mis ehitas automatiseeritud heliisolatsiooni paneeli.

Estonian Fashion Festival kinkis eriauhinna Eff 2020 piletid meeskonnale Tunnel Vision, mille projektiks olid interaktiivsed valgusmustrid. Materjali uurimise eriauhind läks meeskonnale Sponge Blob, kes töötasid spetsiaalse polümeeri kallal, mis imab vee asemel õli.

Garage48 pikaajaline sponsor Farnell kinkis omapoolsed auhinnad kolmele meeskonnale -

* Babyvanker - Beebikäru kiigutaja, mis tuvastab selle, kui beebi hakkab ärkama ja kiigutab käru pehmet saba kõigutades.

* Does it Make you Happy? Näotuvastuse robot, mis saab aru, kas inimene on heas või halvas tujus ning salvestab selle informatsiooni.

* Lightnest. Moeetendustel kasutatav modelle jälitav portatiivne prožektor, mida on võimalik kasutada ükskõik kus.

Garage48 Arts & Robots 2020 rahastavad Euroopa regionaalarengu fond ja Tartu Ülikool, kunstikool Pallas, Tartu linn, Tartu loomemajanduskeskus ja kunstiakadeemia.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755