Autor: Indrek Kald • 13. veebruar 2020

EAS: jaapanlased on enim huvitatud Eesti IT-lahendustest

Jaapanlased on EASi ettevõtluse keskuse direktori Tanel Rebase sõnul kõige enam huvitatud meie IT-lahendustest, sest Eesti on digitaliseerimises jõudmas Jaapanist ette.
Jaapanlased Tallinnas Raekoja platsil.
Foto: Arno Mikkor

Jaapanlaste huvi kinnitab ka Eestit külastavate delegatsioonide hulk. "Näiteks Eesti digiedulugude tutvustamisega tegelevat e-Eesti esitluskeskust külastas möödunud aastal 11 500 väliskülalist, kellest 1169 ehk 10% tulid Jaapanist. Neist rohkem külalisi käis vaid Saksamaalt," kinnitas ta.

"See ei tähenda, et Jaapani turule ei peaks murdma teiste sektorite ettevõtted. Jaapanis on kanda kinnitanud Eesti ettevõtted puitmajatootjatest piimatööstusettevõteteni," ütles Tanel Rebane.

Rebase sõnul on Eesti ettevõtete Jaapani turule aitamine tugevalt EASi fookuses. "Meil on seal kohapeal ekspordinõunik ja Tallinna kontoris Jaapani turu ekspert. Kindlasti soovitan Jaapani turu peale mõtleval ettevõttel meie inimestega ühendust võtta," lisas Tanel Rebane.

Cleveroni kaasasutaja Indrek Oolupi sõnul on Jaapan neile värav Aasiasse ning koos peaminister Jüri Ratasega sel nädalal tehtud visiit aitab loodetavasti ka ärile kaasa. Jaapan on suur turg, kus tegutseb palju võimsaid ettevõtteid ning tehnoloogia inimestele meeldib, eriti robootika, sõnas ta pressiteates.

E-kaubandus kasvab kogu Aasias Oolupi sõnul plahvatuslikult. "Meie tooted aitavad muuta pakkide tarbijatele toimetamise efektiivseks ning kiireks. Seetõttu on ka Jaapan Cleveroni jaoks atraktiivne turg, kus soovime kanda kinnitada," sõnas ta.

"Loodame, et kõrgetasemeline visiit aitab kaasa meie partnervõrgustiku loomisele ja kliendisuhetele. Kõrgetasemeline poliitiline toetus on Jaapani turul oluline ning teatud mõttes ka ettevõtte kvaliteedimärk," kommenteeris Indrek Oolup peaminister Jüri Ratast saatvas äridelegatsioonis osalemist.

Cleveroni kaasasutaja sõnul on koostöö EASi ja nende sealse ekspordinõuniku Makoto Suharaga neid tugevasti aidanud. "Jaapanis pole ainuüksi tähtis tõlkida sõnu, vaid edasi anda ka sõnumit ja sellest aru saada. Ilma kohaliku toe ning kontaktideta oleks märksa raskem tulemusi saavutada," lisas ta.

Sama visiidi raames allkirjastas tarkvarafirma Helmes kokkuleppe Jaapani suure farmaatsiatootjaga, et alustada koostööd e-tervise lahenduste arendamisel ja ekspordil.

Cybernetica aga sõlmis visiidil koostöömemorandumi oma partneri, Sumitomo Mitsui Trust Bankiga, kellega koos on juba läbi viidud pilootprojektid. Cybernetica juhi Oliver Väärtnõu sõnul on ettevõtte pikaajaline koostöö Jaapaniga strateegilise tähtsusega.

"Jaapan on maailmas üsna ainulaadne turg, kuhu sisenemine on väljakutseterohke ning Cyberneticale on suur tunnustus, et meil on õnnestunud seal kanda kinnitada," ütles Väärtnõu.

Peaminister Jüri Ratast saadab sel nädalal Jaapani ärivisiidil ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) poolt kokku pandud äridelegatsioon ettevõtetest, kellel on Jaapani turule sisenemine käsil või kes on seal juba koostööd alustanud. EASi teatel on head võimalused Jaapanis läbi löömiseks eelkõige tehnoloogiaettevõtetel.

Äridelegatsiooni kuuluvad Eesti ettevõtted Datel, Star Cloud, BugBox, Cleveron, K12 Technologies, Admiral Markets, Elcogen, Balsnack, Planetway, Helmes, RaulWalter, DefSecIntel Solutions, Millennium Invest/Oryaku, Ecomatic, Aktors, Cybernetica, GoSwift, Tech Heroes Club ning välisministeeriumi ja EASi esindajad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755