Autor: Indrek Kald • 13. veebruar 2020

Euroopa Komisjon lõi idufirmade aitamiseks veebiplatvormi

Iduettevõtjaile mõeldud Euroopa Komisjoni algatus Startup Europe lõi veebiplatvormi startupeuropeclub.eu, mis toetab ja aitab rajada ökosüsteeme, et ELi idufirmad saaks oma äri kasvatada.
Tehnopoli startup inkubaatori juht Kadri Tammai.
Foto: Tehnopol

Euroopa iduettevõtluse ökosüsteemis on seni silma paistnud ainult üksikud linnad. Näiteks on 2013. aastast Euroopas investeeritud kapitalist 76% jaotunud üksnes kümne keskuse vahel.

Vajadusest iduettevõtjaid, investoreid ja organisatsioone ühendava ühise teadmusplatvormi järele, lõi Startup Europe veebisaidi, mille eesmärk on inimesi varasemast rohkem kõnetada ning toetada uute keskuste kasvu ja laienemist.

Euroopa Komisjoni digitaalse innovatsiooni ja blokiahela tehnoloogiaüksuse juhi Peteris Zilgalvisi sõnul näitab uus veebiplatvorm ambitsioonikust. "Uusi tulijaid tuleb julgustada, toetada iduettevõtjate kasvu ELis ja leida neile selleks vajalikud vahendid. Laiem eesmärk on parandada loodud Euroopa ökosüsteemide nähtavust ning arendada nende võimekust luua jätkusuutlikku dialoogi ja kasulikke ärilisi kontakte üle Euroopa," ütles ta pressiteates.

Toetamaks uute keskuste kasvu ja aitamaks iduettevõtetel laieneda, on Startup Europe protsessi kiirendamiseks algatanud ka uued projektid. Kõik need on keskendunud kindlale fookusele, kuid ühine eesmärk on aidata iduettevõtjail ületada kasvutakistusi.

Projektide kaudu toetab see Euroopa Komisjoni algatus umbes 60 kohalikku ökosüsteemi, iduettevõtete asutamist ja kasvu ning toob kokku iduettevõtjad, investorid, kiirendid ja ülikoolid. Samuti on Startup Europe kaasanud tehnoloogiaettevõtjad ja aitab neil ELi poliitikakujundamises kaasa rääkida, suurendades poliitikakujundajate teadlikkust ettevõtjate olulisest rollist majanduskasvu loomisel.

Näiteks toimivast rahvusvahelisest ökosüsteemist on uus projekt Scale-up Champions, mis toob iduettevõtjad ja suurkorporatsioonid üksteisele lähemale, et leida koostöövõimalusi ning tekitada uusi investeeringuid. Projekt pakub kasvuvõimalusi viies partnerriigis: Eestis, Leedus, Poolas, Taanis ja Hispaanias.

Scale-up Championsi pakutavaid võimalusi ja kontakte aitab Eestis idufirmadele vahendada Tehnopoli startup inkubaator. Inkubaatori juhi Kadri Tammai sõnul on vaja startuppide ja suurkorporatsioonide koostööle hoogu juurde anda.

Eestis on tema kinnitusel tugev startup-ökosüsteem, kuid vähe tehakse koostööd suurettevõtetega. "Ühest küljest on see mõistetav, sest iduettevõtte ja suurkorporatsiooni töömeetodid on sageli üsna erinevad. Samas on sellest koostööst võimalik võita mõlemal – ühel tekib võimalus oma toodet arendada ja ettevõtet kasvatada, teisel aga saada konkurentsieelist tekitava kiirusega juurde innovaatilisi lahendusi," selgitas Tammai.

88% ELi iduettevõtjatest kavatseb järgmise 12 kuu jooksul rahvusvaheliselt laieneda ühte või mitmesse riiki. Seetõttu on tekkinud selge vajadus seda protsessi toetavate ökosüsteemide järele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755