Autor: Indrek Kald • 20. veebruar 2020

Eesti rohetehnoloogia idufirmadele tuntud mõjufond otsib uusi äriprojekte

Eesti rohetehnoloogia idufirmadesse ligi viis miljonit eurot süstinud Euroopa mõjufond otsib uusi investeerimisvõimalusi.
Idufirmade konkursi PowerUp! 2019 Eesti finaali võitja Helen Anijalg ettevõttest Roofit Solar.
Foto: Magnus Heinmets

Kuni 5. märtsini saavad roheettevõtted kandideerida Euroopa innovatsiooni- ja tehnoloogiainstituudi (EIT) mõjufondi InnoEnergy uude rahvusvahelisse programmi PowerUp! Challenge. Potentsiaalsed investeeringud parimatele osalejatele ulatuvad seal miljonitesse eurodesse. Programmi raames toimub ka idufirmade konkurss PowerUp! 2020.

EIT InnoEnergy on 2009. aastal EIT poolt ellu kutsutud mõjufond, mille eesmärk on toetada ja arendada Euroopa säästva energia valdkonda. InnoEnergy võrgustikku kuulub ligi 230 idufirmat ning üle 400 erineva säästva energia valdkonna toote.

Mõjufondi abiga on ettevõtted tänaseks kogunud enam kui 500 miljoni euro ulatuses investeeringuid ning toodete keskmine turule jõudmise aeg on olnud 16 kuud.

Eesti ettevõtetest tuntuimad on Skeleton, Hepta Airborne ning Thinnect, kes on InnoEnergy fondi ja võrgustiku kaudu saanud ligi viie miljoni euro ulatuses investeeringuid.

Teaduspargi Tehnopol rohetehnoloogia juhi Ragmar Saksingu sõnul vajab uus kasvav roheline majandusharu tugevat toetust, et maailma muutvad tehnoloogiad saaksid tuule tiibadesse just Eestist.

"Selle nimel on Tehnopol InnoEnergyga koostööd teinud alates 2015. aastast. Eesti rohevaldkonna ettevõtetel on suur potentsiaal maailmas läbi löömiseks ning PowerUp! Challenge programm on üks suurepärane võimalus seda potentsiaali ellu viia," lisas ta.

PowerUp! Challenge programmi raames pakub InnoEnergy ettevõtetele rahalisi investeeringuid, valdkonna spetsialistide abi toodete ja teenuste arendamisel, pilootprojektide läbiviimisel ning turundusstrateegiate koostamisel, samuti tuge rahvusvahelistele turgudele laienemisel.

Programmi on eriti oodatud energia, liikuvuse, puhta tehnoloogia ja targa linnaga seotud lahendused, kuid väljakutse on avatud ka kõigile muudele nutikatele ideedele.

Parimate ideede ja lahendustega idufirmad kutsutakse osalema ka PowerUp! 2020 konkursil, mille võidufond on 65 000 eurot, lisaks eriauhinnad.

PowerUp! 2020 Eesti finaal toimub 16. aprillil Pipedrive´is. Eesti finaali võitja läheb juunis edasi lõppvõistlusele Krakowis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755