Autor: Indrek Kald • 25. veebruar 2020

Eesti IKT-klaster püüdleb masinloetava majandustehingute info poole

Mullu Eesti avaliku sektori e-arvete juurutamises osalenud IKT-firmade klaster kaasas majandustarkvara- ja raamatupidamisteenuse pakkujad, et luua eeldused nii automatiseeritud aruandluseks riigiga kui ka ettevõtetevaheliseks masinloetava tehinguinfo vahetamiseks.
Eesti liigub e-arvetelt edasi kogu majandustehingu info standardiseerimisele.
Foto: Pixabay

Neli aastat tagasi algatas Eesti IKT-klaster reaalajamajanduse projekti Internet of Business, et arendada välja reaalajas toimuvate automatiseeritud äritehingute jaoks turvaline ja mugav keskkond.

"Eelmisel suvel saavutasime Eesti infoühiskonna arengukava 2014-20 eesmärgi minna avalikus sektoris üle e-arvetele," selgitas projekti partneri, rahvusvahelise e-arvete operaatori ja tarkvaraarendaja Tieto Estonia äriarendusjuht Kaido Heinsalu.

"Eestis on kasutusele võetud ühtne Euroopa e-arve standard, oleme liitunud rahvusvahelise andmevahetusvõrgustikuga PEPPOL ning tänu Eesti e-arve operaatorite X-tee liidestusele on Eesti avalik sektor kättesaadav ka Euroopale," loetleb ta eeltöid, et veelgi ambitsioonikamalt edasi liikuda.

Tänavu 1. veebruarist jätkuvad projekti Internet of Business tegevused. Varasemasse e-arve operaatorite ja erialaliitude ühisesse konsortsiumisse kaasati ka majandustarkvara- ja raamatupidamisteenuse pakkujad.

"Nüüd liigume e-arvelt juba kogu majandustehingu info standardiseerimisele. Kasutame maailmas laialdaselt levinud XBRL GL-standardit, et luua vajalikud eeldused automatiseeritud aruandluseks riigiga kui ka ettevõtetevaheliseks masinloetava tehinguinfo vahetamiseks," selgitas Heinsalu.

Projekti käigus töötatakse välja MyCompanyData lahendus, mis pakub läbi e-arve operaatorite ja majandustarkvarade ettevõtetele automatiseeritud äritehingute ning -aruandluse teenust. Muuhulgas on XBRL GL just see standard, mida statistikaamet ning maksu- ja tolliamet oma projekti Aruandlus 3.0 raames juurutavad.

Projekti Internet of Business käigus viiakse Euroopa e-arve standard samuti XBRL GLiga vastavusse, et jätkuks võimekus andmeid nii piiriüleselt kui siseriiklikult vahetada nendega, kes kohe XBRL GL standardile või MyCompanyData teenusele ei liigu.

Kaido Heinsalu sõnul valmib projekti koostöö tulemusena järgmise aasta alguses avalik juhendmaterjal, et soodustada MyCompanyData teenusemudeli levimist ning XBRL GL-standardi kasutuselevõttu nii Eesti kui ka piiriüleste ettevõtete poolt.

"Reaalajamajandus ning Internet of Business ei ole pelgalt tehnoloogiaprojekt," kinnitas Heinsalu. "Tegemist on kogu ettevõtlust ning ka kodanikke puudutava visiooniga. Tänu äritehingute automatiseerimisele muutub kogu majanduskeskkond läbipaistavamaks, prognoositavamaks ning turvalisemaks – suureneb ettevõtete usaldusväärsus, kasvab lisandväärtus, paraneb teenuste kvaliteet ning samas väheneb nii inimlike eksituste kui pettuste osakaal," lisas ta.

Projekti partnerid on MTÜ ITL Digital Lab, Eesti raamatupidajate kogu, Tieto Estonia AS, Fitek AS, Columbus Eesti AS, BCS Itera AS, Account Studio OÜ, SimplBooks OÜ ja OÜ Skriining.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755