Autor: Indrek Kald • 28. veebruar 2020

Tuhanded inimesed said infosüsteemi vea tõttu EMTA-lt valed maksuteated

Maksu- ja tolliamet saadab alates tänasest välja parandatud maamaksuteated ligi 4000 inimesele, kelle eelmises teates oli infosüsteemide omavahelise suhtluse vea tõttu kodualuse maa soodustus valesti arvestatud.
Umbes 600 inimest, kellel maamaksu kohustus kadus või kelle maamaksu summa vähenes, on siiski jõudnud maksu juba tasuda.
Foto: Raul Mee

Veebruari keskel saatis MTA 389 000 maamaksu teadet. Hiljem selgus, et maa-ameti infosüsteemi vea tõttu ei jõudnud MTA-sse värsked andmed nende inimeste kohta, kes olid 2019. aasta teises pooles muutnud oma aadressi rahvastikuregistris ja seetõttu ei arvestatud nende puhul kodualuse maa soodustust või arvestati seda valesti.

Info uue maamaksuteate kohta saabub e-kirja, SMSi või posti teel, oma maamaksuteatega saab tutvuda ka e-maksuametis.

Maamaksu peab esialgsest teatest vähem maksma 2710 ja rohkem 1153 inimest. Maamaksu teade tühistatakse 4023 inimesel ja nemad saavad selle kohta e-kirja või SMSi. Kokku puudutas eksitus ca 2% maamaksuteate saanud inimestest.

EMTA andmeil on umbes 600 inimest, kellel maamaksu kohustus kadus või kelle maamaksu summa vähenes, jõudnud maksu juba tasuda. See summa on kajastatud inimese MTA ettemaksukontol ja nüüd on tal kaks valikut – summa võib jätta tulevaste kohustuste tarbeks või selle tagasi küsida.

Maamaksu tasumise tähtaeg on 31. märtsil, kui maksu suurus on kuni 64 eurot. Maamaksust, mis ületab 64 eurot, tuleb tasuda 31. märtsiks 2020 vähemalt pool, kuid mitte vähem kui 64 eurot. Ülejäänud osa maamaksust tasutakse hiljemalt 1. oktoobriks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052