Autor: Indrek Kald • 16. märts 2020

Andmekaitse: kas töötajat saab kohustada rääkima kõike oma tervislikust seisundist?

Andmekaitse inspektsioonilt (AKI) on paljud tööandjad küsinud, kas neil on õigus koroonaviiruse leviku olukorras nõuda töötajatelt terviseandmeid, et otsustada inimeste tööle lubamine.
Koroonaviirus võib põhjustada köha, nohu, palavikku ja hingamisraskusi (pilt on illustratiivne).
Foto: Meeli Küttim

AKI peab vajalikuks selgitada, et nn õigustatud huvi alusel ei tohi töödelda eriliigilisi isikuandmeid, sh terviseandmeid. Seega saab terviseandmete töötlemise õiguslikuks aluseks olla seadusest tulenev alus või inimese nõusolek.

Seadus näeb ette erijuhtudel tööandja kohustuse nõuda enne töötaja tööle asumist tervisetõendi esitamist, kuid selline kohustus kehtib vaid teatud valdkondades, nt toidukäitlemine, tervishoid, loomapidamine (nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadus § 13).

Seni läbiviidud õigusliku analüüsi alusel ei ole valitsusel tõenäoliselt võimalik ka eriolukorra raames sellist töötajate terviseandmete töötlemise õigust tööandjatele luua.

Samas tuleb praegu silmas pidada, et terviseameti otsusel piiratakse koroonaviiruse testide läbiviimist ning tasu eest saavad teste teha vaid ilma haigussümptomiteta inimesed. Seega on praktiline võimalus inimeste testimiseks mistahes alusel väga piiratud.

Seetõttu on äärmiselt oluline, et nii tööandjad kui töötajad lähtuvad enda, teiste ja kogu ühiskonna tervist ja heaolu silmas pidades põhimõttest, et töötaja annab tööandjale vabatahtlikult infot oma tervise kohta ulatuses, mis võimaldab tööandjal korraldada võimalikult ohutu töökorraldus.

Märksõnadeks on nagu andmekaitse puhul ikka: nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik, kinnitas inspektsioon pressiteates.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755