Autor: Indrek Kald • 30. märts 2020

Eestist alguse saanud kriisivastasele häkatonile oodatakse miljonit osalejat

Eestist alguse saanud liikumise "Hack the Crisis" eestvõttel üle maailma 9.-12. aprillini korraldatavale veebipõhisele häkatonile oodatakse miljonit osalejat. Juba täna on ideekorjele registreerunud rohkem kui 100 000 inimest kõigis maailmajagudes.
Eestlaste loodud algatusega on tänaseks liitunud juba üle 100 000 inimese enam kui 40st riigist.
Foto: theglobalhack.com

Sündmuse eesmärk on arendada välja lahendused, mis aitavad maailma riikidel koroonaviiruse kriisist tugevalt väljuda ning luua konkurentsieeliseid kriisijärgseks ajaks.

Märtsi keskpaigas, vahetult pärast Eestis eriolukorra kehtestamist, korraldasid avalik ja erasektor kriisiga toimetulekuks ühise veebis toimunud kahepäevase digihäkatoni. Häkatoni tulemusel valmisid mitmed tehnoloogilised lahendused. Näiteks koroona leviku hetkeseisu kajastav kaart, kriisi kohta usaldusväärset infot vahendav vestlusrobot Suve; haigestumise riski hinnata aitav küsimustik terviseseisundi kohta, meditsiinitaustaga vabatahtlikke ühendav platvorm.

Nähes, kui kiiresti on võimalik leida kriisiga tegelemiseks reaalseid lahendusi, kutsus president Kersti Kaljulaid üles ka teisi riike oma digihäkatone korraldama.

Eestlaste loodud algatusega on tänaseks liitunud juba üle 100 000 inimese enam kui 40st riigist. "Indiast Brasiiliani on inimesed võtnud oma eesmärgiks tulla kokku ning lahendada probleemid, millega silmitsi seisame. Eesti näitel oleme juba täna töötanud välja lahendused, mis on vajalikud nii mediitsini-, personalijuhtimise- kui äriarendus valdkondadele," kommenteeris ekspresident Toomas Hendrik Ilves pressiteates.

Tema sõnul on seemneid helgema tuleviku tarvis vaja külvata juba praegu. "Siinkohal on meil ainult üks võimalus - töötada juba täna lahenduste nimel, mis parandavad meie pikaajalist vastupidavust. Peame tõsiselt vaatama otsa sellele, milliseks võib kujuneda meie majandus, kuidas oleme senini käsitlenud inimsuhteid, kui vastupidav on meie sotsiaalsüsteem ning tervishoid ja kuidas saaksime toeks olla loomemajandusele," selgitas ta.

"Samuti peame välja töötama viisid tulevikus sarnastes olukordades toimetulemiseks, et mitte kunagi enam ühiskonnad sellisel moel kannatama ei peaks nagu täna," kommenteerib endine riigipea ettevõtmist.

Veebipõhiselt tulevad inimesed tema kinnitusel kokku ilma piirideta. "Tormilisel kiirusel töötatakse välja lahendused, millest on kasu tervele inimkonnale. See saab olema suurim veebipõhine ideekorje, mis tänaseni on korraldatud, ühendades inimesi läbi tehnoloogia ajal, mil füüsiliselt me kokku tulla ei saa. Leiame end ainukordsest situatsioonist, kus terve maailm seisab silmitsi sama probleemiga ja töötab ühiselt selle lahendamise nimel. Kui oleme piisavalt efektiivsed, võivad nendest ideedest juba täna abi saada inimesed, kes seda enim vajavad," lisas Ilves.

Eestlaste loodud algatusega on tänaseks ühinenud muuhulgas riigid nagu Itaalia, Läti, Poola, Ukraina, Leedu, Soome, Moldova, Saksamaa, Valgevene, India, Suurbritannia, Austria, Belgia, Brasiilia, Ungari, Kanada, Prantsusmaa, Bulgaaria, Šveits, Rootsi, Portugal, Türgi, Norra, Holland, Afganistan, Kosovo, Taani, Austraalia, Küpros, Albaania, Madagaskar, Benin ja Gruusia.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755