Autor: Indrek Kald • 9. aprill 2020

Euroopa Komisjon neljakordistas abi kiire kasvuga ettevõtetele

Euroopa Komisjon toetab uue investeerimisstrateegiaga kasvuettevõtteid 1,2 miljardi euroga, suurendades kriisi tõttu oma esialgset panust idufirmadele neljakordseks.
Euroopa Komisjoni siseturuvolinik Thierry Breton.
Foto: Pietro Naj-Oleari

Komisjon käivitab koos Euroopa investeerimisfondiga välja töötatud uue investeerimisstrateegia ESCALAR. Algatusega toetatakse paljutõotavate ettevõtete riskikapitali ja majanduskasvu rahastamist, võimaldades neil kasvada ning tugevdada Euroopa majanduslikku ja tehnoloogilist suveräänsust.

Sellega eraldatakse kuni 300 miljonit eurot, mida tagab Euroopa strateegiliste investeeringute fond (EFSI). Eesmärk on suurendada riskikapitali ja börsivälistesse ettevõtetesse investeerivate fondide investeerimissuutlikkust, käivitades paljutõotavate ettevõtete toetuseks kuni 1,2 miljardi euro ulatuses investeeringuid, mis on neli korda rohkem kui algne investeering.

ESCALARi käivitamisega täidab komisjon ühe uues väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete strateegias välja käidud lubaduse parandada nende juurdepääsu rahastamisele. Algatus on komisjoni teatel eriti oluline praeguses raskes majanduslikus olukorras, millega ettevõtted koroonaviiruse puhangu tõttu silmitsi seisavad.

Eesmärgiks hoida EL tehnoloogia arengu eesotsas

Sellega toetatakse innovaatilisi ettevõtteid kriisi ajal ja pärast seda, et tagada Euroopa võime areneda ja püsida üleilmse tehnoloogilise arengu esirinnas ning kiirendada majanduse elavdamist.

Siseturuvolinik Thierry Bretoni sõnul kasutab komisjon kõiki tema käsutuses olevaid vahendeid, et aidata ettevõtetel koroonaviiruse kriisist üle saada. "Täna tugevdame toetust paljudele paljutõotavatele Euroopa ettevõtetele, et nad saaksid Euroopas edasi areneda ja kasvada. ESCALARiga aitame võtta kasutusele märkimisväärseid täiendavaid erainvesteeringuid, et toetada homsete turuliidrite loomist," märkis ta pressiteates.

ESCALARi eesmärk on toetada fondide sulgemist, võttes kohustusi kuni 50% fondi mahust. Algatus on suunatud nii uutele fondidele, mis keskenduvad kasvufirmade rahastamisele, kui ka olemasolevatele fondidele, mis soovivad toetada oma portfelli kuuluvaid suure potentsiaaliga ettevõtteid, et nende kasvu edasi arendada.

Praegune ESCALARi osalemiskutse hõlmab 2020. aasta katseetappi, millest saadava kogemuse põhjal peaks ESCALARist saama järgmises mitmeaastases raamistikus (2021–27) oluline Euroopa rahastamisvahend. Fondide analüüsi ja valikut juhib Euroopa investeerimisfond.

90%-l kiiresti kasvavatel firmadelmprobleem rahastamisega

Praeguse koroonaviiruse puhanguga on selgeks saanud, et paljudel Euroopa ettevõtetel on arenemiseks ja kasvamiseks vajalike investeeringute leidmisel raskusi. Hinnanguliselt on kuni 90% Euroopa kiiresti kasvavatest ettevõtetest probleeme oma kasvu rahastamisega.

See tähendab kas seda, et ettevõtted ei leia Euroopast investeeringuid ning peavad tegevuse peatama, või seda, et paljulubavad Euroopa idufirmad kolivad kasvuetapis Euroopast väljapoole.

Koroonaviiruse kriisi tõttu on riskikapitali ja börsivälistesse ettevõtetesse investeerivate fondide väljumisstrateegiad (näiteks kaubanduslik müük või esmased avalikud pakkumised) ajutiselt suletud, mis tähendab, et need fondid peavad toetama oma portfelli kuuluvaid kiiresti kasvavaid ettevõtteid kauem.

ESCALARi investeeringuga toetatakse fonde, mis teevad investeeringuid (sealhulgas jätkuinvesteeringuid) kiiresti kasvavatesse ettevõtetesse, võimaldades neil toime tulla praeguse majandushäirete perioodiga.

Uuendus pakub investoreile suuremat tulu

ESCALARiga soovitakse lahendada mõned neist probleemidest, parandades riskikapitali kättesaadavust ja majanduskasvu rahastamist Euroopas. Riskikapital suure kasvupotentsiaaliga idufirmade rahastamise vormina ning majanduskasvu rahastamine on hästitoimiva kapitaliturgude liidu jaoks otsustava tähtsusega, kuid neid võimalusi on Euroopas jätkuvalt vähe, seda eriti ettevõtete kasvuetapis.

Algatus täiendab olemasolevaid rahastamisvahendeid. See annab investoritele ainulaadse võimaluse saada suuremat tulu, sest ESCALARi aktsiatelt saadav tulu on nii osaliselt allutatud kui ka piiratud.

See võib aidata fondivalitsejatel koguda rohkem erasektori vahendeid oma rahastamissuutlikkuse suurendamiseks ja paremini rahuldada Euroopa kasvufirmade rahastamisvajadusi, eriti rasketel aegadel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755