Autor: Indrek Kald • 12. aprill 2020

Martin Villig: Bolt on kriisile kiirelt reageerinud

Valitsuselt abi paluva idufirma Bolt kaasasutaja Martin Villigu sõnul on nad ka ise otsustavaid samme astunud, et kriisist võimalikult edukalt välja tulla. Usume, et Bolt elab kriisi üle, kinnitab ta.

Järgneb Martin Villigu kommentaar seoses Bolti pöördumisega valitsuse poole:

Bolti kaasasutaja Martin Villig.
Foto: Mihkel Maripuu

Igal pool Euroopas ja üle maailma on liikumispiirangud inimeste ja ettevõtete tavapärast tegutsemist mõjutanud. See on päästnud elusid. Mõju, mida piirangud avaldavad ettevõtetele üle maailma, on samuti enneolematu. Praegune kriis puudutab nii väikeettevõtteid, suurkorporatsioone kui ka idufirmasid. Bolt pole siin erandiks.

Euroopa Liit on tunnistanud liikmesriikide tarvidust toetada kohalikke ettevõtteid erakorraliste meetmetega ja lihtsustanud selleks kehtinud regulatsioone. Eesti riik on asunud tegema samme, et ettevõtete vajadusi välja selgitada ning neid kriisist läbi aidata. Sajad ja tuhanded ettevõtted saavad meetmetest loodetud abi.

Toetus ei tähenda sularaha külvamist maksumaksja taskust. Eelkõige on riik suunanud ettevõtjaid pöörduma pankade poole ja näidanud valmisolekut Kredexi kaudu laenu käendada.

Bolti eesmärk oli juhtida tähelepanu, et idufirmade vajadusi tänased laenugarantiid ei kata. Eesti startupides töötab 1% kogu töötajaskonnast, nad loovad 3% sisemajanduse kogutoodangust ja kogu idusektor on viimase viie aasta jooksul kasvanud 30% aastas.

Idufirmad on kaasanud läinud aasta jooksul üle 300 miljoni välisinvesteeringuid, makstes suure osa sellest Eesti töötajate palkadeks. Nii maksis Bolt Eestis 2019. aastal 7,7 miljonit ja tänavu I kvartalis 3 miljonit eurot tööjõumakse. Just seetõttu peaks veenduma, et toetus jõuaks ka nende ettevõteteni.

Bolti kasutab liiklemiseks üle 30 miljoni inimese 35 riigis. Miljon autojuhti sõltuvad teenistusest, mida pakub meie platvorm. Kriisi vaibudes tahavad nad naasta oma tavapärase elu juurde. Me pole siin sugugi vaid toetusmeetmetele lootma jäänud.

Oleme ise otsustavaid samme astunud, et kriisist võimalikult edukalt välja tulla. Selle hulka kuulub nii töötajate palkade ja muude püsikulude vähendamine kui ka ülikiirelt uute teenuste avamine – juba kriisi esimestel nädalatel sai Eesti suuremates linnades Bolti kaudu tellida toidu- ja esmatarbekaupasid ühe tunni jooksul.

Bolt Technology OÜ on Eestis registreeritud rahvusvaheline ettevõte, kes maksab siin makse ja pakub tööd rohkem kui 500 inimesele. Kogu Bolti rahvusvaheline käive sadades miljonites eurodes toimub Eesti üksuse kaudu ja aitab eksporti kasvatada. Ka ELi suunised näevad ette, et ettevõtted saavad abi küsida riigist, mis on nende põhiline tegevuskoht. Seega pöördusimegi laenugarantiide idufirmadele kättesaadavamaks muutmisel just Eesti valitsuse poole.

Usume, et Bolt elab kriisi üle ja väljub sellest tugevana, nii nagu ka teised siinsed kasvuettevõtted, kes Eestit maailmas suuremaks on aidanud teha. Loodame, et Eesti riik saab ja tahab sellele kaasa aidata.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755