Autor: Indrek Kald • 16. aprill 2020

E-residendid lõid I kvartalis Eestis üle tuhande ettevõtte, mis on programmi ajaloo rekord

Aasta esimese kolme kuuga registreerisid e-residendid ligi 1050 uut Eesti ettevõtet, mis on programmi ajaloo esimese kvartali rekord.
E-residentsuse tegevjuht Ott Vatter tutvustamas programmi mullusel konverentsil Latitude 59.
Foto: Liis Treimann

Koroonaviirusest põhjustatud haiguse COVID-19 pandeemia tulemusena on Eesti e-residentsust taotlevate inimeste arv küll veidi vähenenud, kuid nende tahe Eestis ettevõtteid luua kasvanud.

E-residentsuse programmi tegevjuhi Ott Vatteri sõnul on programm paljudele e-residentidest väikeettevõtjatele kriisiperioodil hädavajalik, sest pakub paindlikkust.

"Meie hiljutine küsitlus näitas, et e-residendid hindavad kõrgelt võimalust kasutada turvalisi Eesti e-teenuseid asukohast sõltumatult. Täna, mil paljudes maailma riikides kehtib eriolukord, on meie unikaalsed e-teenused ja nende kvaliteet ettevõtjate jaoks eriti olulised," ütles ta.

E-residentsuse programm pakkus esimesena maailmas mitteresidentidele võimalust luua ja juhtida ettevõtet kaugteel. "Digitaalne jätkusuutlikkus, mida programm e-residentidele pakub, on praeguses keerulises ja ettenägematu arenguga kriisis oluline konkurentsieelis," rõhutas Vatter.

Paljud uued e-residendid tulevad Euroopa kriisiriikidest

Ta lisas pressiteates, et ülemaailmselt otsib suur hulk ettevõtjaid alternatiivseid võimalusi firma käigus hoidmiseks. Viimastel nädalatel on tavapärasest enam Eesti ettevõtteid loonud just need e-residendid, kes elavad Euroopa peamistes kriisikolletes Itaalias, Hispaanias, Saksamaal ja Prantsusmaal.

"E-residentsuse programm on üks võimalustest, kuidas Eesti saab ulatada abikäe hätta sattunud ettevõtjatele nii Euroopas kui mujal maailmas," kinnitas Ott Vatter.

Statistika näitab, et käesoleva aasta algusest on e-residentide ettevõtted muutunud ka aktiivsemaks. Kui 2019. aasta esimeses kvartalis kasvas aktiivsete ehk Eestisse makse tasuvate e-residentide ettevõtete hulk 102 võrra, siis tänavu on vastav number 156.

"COVID-19 kriis sunnib ettevõtjaid kiiresti muutuvate tingimustega kohanema. Selle võtmeks on infotehnoloogiline võimekus ja Eesti e-teenuste kvaliteet on rahvusvaheliselt hinnatud," selgitas Vatter.

Programmi teenindavad ettevõtted toovad riigile miljoneid maksutulu

E-residentsuse programm aitab raske olukorraga paremini hakkama saada ka Eesti riigil, kohalikel elanikel ja ettevõtjatel. E-residentide loodud Eesti ettevõtted tasuvad riigieelarvesse makse ja loovad siia töökohti. Lisaks saavad e-residentide firmade toel jõudsalt kasvada ja uusi töötajaid palgata neid teenindavad Eesti ettevõtted.

"E-residendid on oluline ja stabiilne kliendigrupp paljude Eesti ettevõtete jaoks. E-residente teenindavad ettevõtted toovad Eesti riigile miljoneid eurosid maksutulu," sõnas Vatter.

Nõudlus e-teenuste järele on kogu maailmas hüppeliselt kasvanud ja Eesti e-teenused saavad rahvusvaheliselt suurt tähelepanu. "Olukorras, kus nõudlus kasvab kiiresti, on Eestis arendatud mitmeid uusi teenuseid, millel on suur rahvusvaheline potentsiaal," ütles Vatter.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele. E-residendi digi-ID-kaardi omanik saab dokumente digitaalselt allkirjastada ja logida sisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Alates e-residentsuse programmi käivitamisest on tänaseks üle 68 000 e-residendi Eestisse loonud ligi 13 000 ettevõtet. Lisaks kaudsele majanduslikule tulule, mis tuleneb muuhulgas e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust ja investeeringutest, on programm viie tegutsemisaasta jooksul toonud Eesti majandusele otsest tulu üle 35 miljonit euro.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755