Autor: Indrek Kald • 20. aprill 2020

Barking sihib Saksamaad, kus seadus annab neile suure turupotentsiaali

Eesti autopesu- ja parkimisteenuse platvorm Barking tahab investorite toel laieneda Saksamaal, mis ühe seadusandliku eripära tõttu moodustab lausa 70% Euroopa autopesuturust.
Barkingu asutaja ja tegevjuht Kustas Kõiv.
Foto: Barking

Barking kaasab raha Funderbeami kaudu, hetkel on miinimumeesmärgist 150 000 eurost kogutud juba 261% ehk 391 000 eurot. Juhtinvestor on riskikapitalifond Superangel investeeringute juhina tuntud Marko Oolo.

Ettevõtte teatel kannustab kapitali kaasamist soov kiirendada laienemist Soomes ja Saksamaal. See eeldab 200 kontrolleri tootmist, millest 40%-le on tellimused olemas.

Barkingu asutaja ja tegevjuhi Kustas Kõivu sõnul tuleneb Saksamaale seatud fookus sealsetest riigisisestest regulatsioonidest. "Meie autopesulate portfell kasvab kiiremini kui parklate oma. Nüüd on oluline arvestada, et poole maailma autopesu turust moodustab Euroopa Liit, millest omakorda 70% moodustab Saksamaa. Seda sel lihtsal põhjusel, et Saksamaal on keelatud pesta sõidukit kodustes tingimustes," rääkis ta.

Kasvukapitali kaasamine karantiini perioodil on Kõivu sõnul riskantne, kuid Barking peab oma ärimudelit tugevaks. Äsja allkirjastati raamleping Ühisteenused ASiga: maikuust saab tasuda parkimise eest Barkingi äpiga Ühisteenuste parklates ja alates septembrist ka kõikidel Tallinna tänavatel.

"Tavapärasesse elurütmi naasmine võtab aega, kuid meie äri on hästi positsioneeritud. Autopesu osas kasvas märtsis müük 14% võrreldes veebruariga. Selvepesula konkurentsivõimeline hind on järgnevatel kvartalitel, võib-olla ka aastatel, kindlasti argument," ütles ta.

Seni on Barking tegutsenud Eesti, Leedu, Poola, Saksamaa ja Soome turul. Kasvuturuna nähakse muuhulgas ka Soomet. Seal on löödud käed Nestega, mille kiirpesulate võrgustikku kuulub üle 160 teeninduspunkti. Tõkkepuuga parklad ja selvepesulad eeldavad kontrollerite integratsiooni. See loob silla makselahenduse ja teenuse vahele, teatas Barking.

Funderbeami investeerimisplatvormi kasuks otsustas Kõiv jaeinvestorite pärast. "Oleme tõestanud ärimudeli toimimist ja meil on üle 10 000 püsikasutaja. Investeerimisvõimalus annab püsiklientidele uue väljundi," ütles ta.

2015. aastal asutatud Barking on varasemalt kaasanud 390 000 eurot ingelinvestoritelt Rain Lõhmuselt ja Marek Kiisalt.

Funderbeami investeerimis- ja kauplemisplatvorm pakub kapitali kaasamise võimalust väikestele ja keskmise suurusega kasvufaasis ettevõtetele. Investoritel on võimalus osakutega järelturul kaubelda.

Tänaseks on Funderbeami platvormi kaudu investeeritud üle 23 miljoni euro ning platvormil on rohkem kui 13 000 investorit enam kui 128st riigist.

2013. aastal asutatud ettevõttel on kontorid Tallinnas, Londonis, Kopenhaagenis, Zagrebis ja Singapuris.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755