Autor: Indrek Kald • 21. aprill 2020

E-residentide ettevõtete käive ületas miljardi piiri

Alates e-residentsuse programmi käivitamisest on e-residendid kokku asutanud ligi 13 000 Eesti ettevõtet, mille kumulatiivne kogukäive ületas kevade hakul miljardi euro piiri.
E-residentsuse programmi tegevjuht Ott Vatter konverentsil Latitude 59.
Foto: Liis Treimann

E-residentsuse programmi tegevjuhi Ott Vatteri sõnul kasvab e-residentide ettevõtete käive kiiresti. "Kui 2016. aastal oli e-residentide ettevõtete kogukäive 72 miljonit eurot, siis mullu 532 miljonit eurot," sõnas ta.

Üks olulisemaid kiire kasvu põhjuseid on e-residentide loodud ettevõtete arvu hüppeline suurenemine. Viimase kahe aasta jooksul on e-residendid asutanud ligi 8300 uut Eesti ettevõtet.

"Mullu asutasid e-residendid kuuendiku kõigist Eestisse registreeritud ettevõtetest. Lihtne arvutus näitab, et aastatel 2018-2019 registreerisid e-residendid iga päev keskmiselt 11 uut Eesti ettevõtet. See on Eesti majandusele suur võimalus," ütles Vatter.

E-residentide loodud Eesti ettevõtete käibe kasvu veab ka firmade keskmise maksutulu suurenemine. Maksu- ja tolliameti andmetel suurenes mullu e-residentide loodud firmade keskmine maksutulu, mis sisaldab tööjõumakse ja erijuhtude tulumaksu, võrreldes 2018. aastaga 12%.

Enamik tegutseb suurt lisandväärtust looval alal

E-residentsuse programm sai detsembris viieaastaseks ja selle ajaga on paljudest e-residentide ettevõtetest saanud edukad ning kiiresti kasvavad firmad. "Suur hulk e-residentide siinsetest firmadest on suutnud enda tooted või teenused viia tasemele, mille järele on globaalsel turul nõudlus. Ühtlasi tegutseb enamus e-residentide loodud ettevõtetest suurt lisandväärtust loovates valdkondades," sõnas Vatter.

Ta väljendas heameelt, et üle-eelmise aasta lõpus sõnastatud e-residentsus 2.0 strateegiline suund, mis seadis eesmärgiks toetada e-residendi staatusega isikute hulga suurendamise asemel nende loodud ettevõtete väärtuse kasvu, on end õigustanud.

"E-residentsus peab kaasa aitama Eesti riigi arengule ja täna näeme, et valitud suund seda toetab," ütles Vatter.

Palju on ka e-residentidest ettevõtjaid, kes töötavad turule sisenemiseks aktiivselt tootearenduse või teenuse disainimisega. Vatter usub, et mitmeid neist saadab rahvusvaheline edu.

"Oluline on mõista, et e-residentide loodud ettevõtete kasvust saavad läbi täiendava maksutulu osa väga paljud Eesti inimesed. Seetõttu peaksime tundma rõõmu, kui e-residentide ettevõtted suudavad konkurentsitihedal globaalsel turul läbi lüüa, sest tegemist on Eesti firmadega," ütles ta.

Üha rohkem alustatakse aktiivse äriga

Vatter lisas, et aina kindlamaks on muutunud ka e-residentide soov alustada ettevõtte loomise järgselt aktiivse äritegevusega. "E-residentsuses näevad suurt väärtust paljud ettevõtlikud inimesed üle maailma. Anname neile võimaluse kasutada Eesti e-teenuseid ja mugavalt juhtida oma ettevõtet asukohast sõltumatult, mida hinnatakse kõrgelt. Eriti täna, mil paljudes maailma riikides kehtib eriolukord ja ettevõtjad otsivad alternatiivseid võimalusi firma käigus hoidmiseks," selgitas Ott Vatter.

E-residentide ettevõtete edu kasvatab huvi ka kohalike firmade teenuste järele. "Nõudluse suurenemine võimaldab Eesti ettevõtetel areneda, laieneda, palgata rohkem töötajaid ja käivet suurendada. See näitab e-residentsuse laiapõhjalist mõju Eesti majandusruumis," ütles Vatter.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele. E-residendi digi-ID-kaardi omanik saab dokumente digitaalselt allkirjastada ja logida sisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Alates e-residentsuse programmi käivitamisest on tänaseks üle 68 000 e-residendi Eestisse loonud ligi 13 000 ettevõtet. Lisaks kaudsele majanduslikule tulule, mis tuleneb muuhulgas e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust ja investeeringutest, on programm viie tegutsemisaasta jooksul toonud Eesti majandusele otsest tulu ligi 35 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755