Autor: Indrek Kald • 22. aprill 2020

Cybernetica: nutiseadmega e-hääletus on teostatav, ent vajab teatud riskide maandamist

Riigi tellimusel ASis Cybernetica valminud analüüsi hinnangul on nutiseadmega e-hääletamine tehniliselt teostatav, kuid selleks tuleb maandada teatud turvariske ning valida sobiv platvorm.
Analüüs annab tehnilised soovitused, kuidas riik saaks kasutusele võtta m-hääletamise.
Foto: Pixabay

Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe tõi välja, et analüüs andis nutiseadmega e-hääletamisega edasiminekule rohelise tule, kuid edasi tuleks mõelda, kuidas oleks see tehniliselt kui ka seadusandlikult teostatav ja seejuures turvariskid maandatud.

"Analüüsist selgub, mida on tarvis teha, et e-hääletamist mobiilsete vahenditega läbi viia ning mis küberohtudega peaksime sealjuures arvestama," selgitas ta pressiteates.

Nutiseadmete kasutamine on Koitmäe sõnul üldises kasvutrendis ja seetõttu võiks e-hääletaminegi olla peagi sealmaal, kus inimesed saaksid oma hääle anda turvaliselt mobiilsete vahenditega.

"Lisaks on ka nutitelefonide ja tahvelarvutite turvalisus muutunud laua- ja sülearvutitega üha sarnasemaks, mistõttu ei erine turvalisuse aspektist nutiseadmega hääletamine arvutiga hääle andmisest," lisas Arne Koitmäe.

"On oluline leida alternatiivseid hääletamisviise, seda eriti praeguse eriolukorra valguses, kus inimestel on rangelt soovitatav kodus püsida. Nutiseadme kasutuselevõtt annab kindlasti sellistes situatsioonides rohkem võimalusi oma hääl anda lisaks paber- ja e-hääletamisele," märkis ta.

Koitmäe lisas, et vabariigi valimiskomisjon arutab riigi valimisteenistuse ja infosüsteemi ameti (RIA) tellitud analüüsi 6. mail toimuval istungil.

RIA valimiste infosüsteemide arenduse osakonna juhataja Alo Einla sõnul toob analüüs välja, et nii arvutitele kui ka mobiiltelefonidele mõeldud valimissüsteeme peab kaitsma pahavara eest.

"Pahavara võib ära kasutada mistahes operatsioonisüsteemi turvaauke ja võtta üle inimese elektroonilise identiteeti. Samuti soovitab analüüs arendada mobiilses vahendis e-hääletamiseks eraldi rakendus, sest brauseripõhine hääletamine nutiseadmes ei oleks niivõrd turvaline," ütles ta.

Einla lisas, et analüüs annab tehnilised soovitused, kuidas edasi minna, kui riik soovib kasutusele võtta m-hääletamise.

Analüüsi koostasid Cybernetica kübereksperdid ja valminud analüüs on praegu veel ingliskeelne. Eestikeelne tõlge valmib aprilli lõpuks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755