Autor: Indrek Kald • 11. november 2020

PERHi juhatuse liige: tervishoius kasvab andmete hulk meeletu kiirusega

Tervishoius kasvab andmete hulk meeletu kiirusega, kinnitas Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse liige Terje Peetso. Mis andmeid kasutada ning kuidas tagada privaatsus?
Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse liige Terje Peetso.
Foto: PERH

"Üks uuring just hiljuti näitas, et viimase nelja aasta jooksul on igal aastal kogutud terviseandmete hulk suurenenud 878%, mis on tõesti märkimisväärne kogus," rääkis ta.

"Kuigi arvutiteadlased ütlesid, et tervishoius ei ole nii palju andmeid, et me võiks siin hakata midagi eriti kiirete arvutitega analüüsima, arvan ma, et see on juba mõnevõrra moraalselt vananenud seisukoht, sest nende andmete hulk kasvab meeletu kiirusega," lisas Peetso.

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) saates Tervisepooltund selgitas Peetso Terje terviseandmete kogumise, kasutamise ning turvalisuse küsimusi.

Nutiseadmed salvestavad meie tervisekäitumise kohta igapäevaselt infot, millest oleks abi nii patsiendile, raviarstile kui laiemale statistikale. Teisalt tõstatab tehnoloogia areng diskussiooni privaatsuse säilitamise üle. Kuidas lahendada vastuolu ning mis suunas liigub tervishoid?

Kuula PERHi Tervisepooltundi SIIT.

Terje Peetso esineb ka 3. detsembril suurandmete konverentsil. Muuhulgas räägib ta sellest, kus läheb tervishoius piir patsiendi privaatsuse kaitse ja andmete kasutamisest tõusva kasu vahel. Ka käsitleb ta Eesti erinevate terviseandmete omavahel koostööle panemist ning jagab muu maailma parimaid praktikaid tervishoiuandmete osas.

Suurandmete konverents "Big Data 2021" vaatab põhjalikumalt sisse erinevatesse valdkondadesse: riigi juhtimine, andmekaitse, tervishoid, kaubandus ja telekom. Esinevad statistikaameti juht Mart Mägi, advokaat Tambet Toomela, TTÜ suurandmete õppejõud Innar Liiv ning mitme IKT-sektori firma esindajad: Agu Leinfeld (Datel), Dan Bogdanov (Cybernetica), Raul Leppik (Newbase), Kaur Lumiste (Salv.com), Andres Koitmäe (Solita).

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755