Autor: Indrek Kald • 10. mai 2021

2/3 Baltimaade elanikest soovib uut eriala, enim ollakse huvitatud tööst IT-firmades

Kaks kolmandikku Baltimaade elanikest on valmis õppima uut eriala, enim ollakse huvitatud tööst IT-sektoris, kus on Eestis ka suurim tööjõupuudus.
41% töötajatest tajub, et automatiseerimine ohustab üha rohkem nende praegust ametikohta.
Foto: Andras Kralla

Koguni 81% IT-sektori tööandjatest tõi kevadises värbamispraktikate uuringus välja, et nad ei leia kodumaiselt tööturult piisavalt tööjõudu, sõnas CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. "Samal tasemel ei olnud tööjõupuudust uuringus näha mitte üheski teises sektoris," lisas ta.

Nüüd selgus rahvusvahelisest tööturu-uuringust Decoding Global Talent 2021, et enam kui kaks kolmandikku töötajatest on valmis tegema karjääripöörde ja õppima selgeks uue elukutse. Uuringus osales rohkem kui 200 000 töötajat 190 riigist. Ka Balti riikide inimestest on 67% huvitatud õppima uut eriala.

Ilmnes, et 41% töötajatest tajub, et automatiseerimine ohustab üha rohkem nende praegust ametikohta. Lisaks suurendas eelmisel aastal inimestes ebakindlust töökoha pärast ka tervisekriis ning 68% töötajatest tõigi uuringus välja, et nad on valmis õppima uusi oskusi ja tegema karjääripöörde.

Huvi ümberõppeks on suurim töötajate seas, keda tervisekriis rohkem mõjutas – näiteks paljud teenindusega seotud töödel töötavad inimesed hakkasid kahtlema oma valitud karjääritees. Lisaks on õppimisele rohkem avatud ka oma karjääritee alguses või keskel olevad inimesed, kes on nooremad kui 40 eluaastat.

Automatiseerimise pärast muretsevad enim lisaks klienditeeninduses (48%) töötavatele inimestele ka finantssektoriga seotud töötajad (48%). Kõige vähem tunnetavad automatiseerimises ohtu aga sotsiaaltööga tegelevad inimesed (29%) ning õigus- (33%), teadus- (34%) ja tervishoiu valdkondade (35%) töötajad.

"Balti riikides tajutakse automatiseerimise ohtu pisut vähem, kuid siiski tõi 30% vastajatest välja, et neilgi on kasvanud mure oma tänaste teadmiste ja oskustega tehnoloogia kiirele arengule jalgu jääda," sõnas Henry Auväärt.

"Samuti tõi Balti riikides pea seitse vastajat kümnest (67%) välja, et nad on valmis õppima mõnda muud eriala, mis lubaks neil tulevikus töötada tänasega võrreldes hoopis teisel ametikohal, lisas ta.

Kõige enam on töötajad huvitatud arendama oma digitaalseid oskusi ja õppima selgeks mõne IT-valdkonna töö. Suurem huvi on ka erinevate kontoritööde ja juhtimist arendavate oskuste järele nagu näiteks konsulteerimine, turundus ja värbamine.

Uuringust joonistus samuti välja, et kõige meelsamini soovitakse siiski liikuda tänase tööga sarnaste valdkondade töödele. Näiteks müügisektori töötajad huvituvad rohkem turundusalastest töödest ja vastupidi ning tervishoius töötavad inimesed sotsiaaltöödest ja vastupidi.

"Pisikesel Eesti tööturul on ümberõppe suurendamine hädavajalik, sest näeme ka praegu sektoreid, kus peamiseks arengupiduriks on endiselt terav tööjõupuudus," märkis Henry Auväärt.

Ta lisas, et tehnoloogia kiire arengu tõttu on aga siiski väga keeruline ennustada täpselt, missuguste oskuste ja teadmistega inimesi tööandjad näiteks kümne aasta pärast vajavad. "Ainus võimalus püsida tööturul konkurentsivõimelisena ongi säilitada huvi õppimise vastu," kinnitas ta.

Decoding Global Talent uuringu andmetel suurendatakse praegu oma kogemusi ja teadmisi peamiselt olemasoleva töö kaudu (65%), iseseisva õppimisega (62%) ja veebikursuste abil (48%).

Traditsioonilistes haridusasutustes on oma teadmisi ja oskusi viimasel ajal parandanud 37% vastajatest ja umbes sama paljud töötajad (36%) on kasutanud teadmiste uuendamiseks ka erinevaid mobiilirakendusi.

Decoding Global Talent on rahvusvaheline tööturu-uuring, mille viisid läbi Boston Consulting Group ja maailma juhtivaid tööportaale ühendav võrgustik The Network, kuhu kuulub ka Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755