Autor: ITuudised.ee • 21. detsember 2021

Kohus tegi esimese otsuse Guardtime'i, firma töötajaid ja eksjuhti puudutavas ärivaidluses

IT-firma Guardtime ja selle ekstöötaja kohtuvaidlus jõudis esimesse vahefinišisse: Harju maakohus rahuldas ettevõtte hagi endise töötajate vastu osaliselt.
Guardtime'i juht Martin Ruubel suvel 2018 ettevõtte kontoris.
Foto: Andres Haabu

Vaidluse taustaks on Guardtime'i ja selle endise juhatuse liikme Martin Ruubeli asutatud äriühingu Talgen Cybersecurity vaidlus, mis puudutab omandiõigust.

Hiljuti osa Talgenist Nortalile müünud Martin Ruubel ei soovinud kommenteerida, milles omandiõiguse vaidlus seisneb. Tänavu jaanuarini oli Ruubel Guardtime'i president. Kohtust selgitati Äripäevale, et jaanuari alguses esitasid Guardtime'i seitse töötajat korralised töölepingute ülesütlemisavaldused, et eelduslikult liituda Ruubeli juhitud Talgen Cybersecurityga.

Seepeale korraldas Guardtime koosoleku, kus selgitas lahkujatele Guardtime'i, Talgeni ning Ruubeli suhteid ning hoiatas, et ülemineku korral võivad töötajad sattuda olukorda, kus nende uuel tööandjal või ka töötajatel endil tuleb vastutada tsiviil- ja/või kriminaalkorras. Mõned päevad pärast koosolekut ütles seitse töötajat üheaegselt esitatud erakorraliste töölepingute ülesütlemise avaldustega töölepingud päevapealt üles peamiselt põhjusel, et töökoosolekul kohtles tööandja neid ebaväärikalt, öeldi kohtust.

Kohus asus seisukohale, et tööandja esindaja üksnes selgitas koosolekul töötajatele, millised on tööandja suhted Talgeni ja Ruubeliga ning millise probleemi keskmesse võivad töötajad sattuda, kui nad Talgenisse tööle lähevad, ebaväärikus ei leidnud tõendamist.

Kas ekstöötajad Kaido Kibin, Alar Kuuda, Peter Leinberg, Kristjan Gildemann, Kairit Kuldmets Johnson, Raido Lillepõld ja Csaba Viragi plaanivad otsuse edasi kaevata, pole veel teada. Guardtime'ist öeldi, et ettevõte ei soovi kohtuasja ega selle detaile kommenteerida.

Loe pikemalt Äripäevast:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052