Autor: Indrek Kald • 18. august 2022

Eesti IT-firmade kasv aeglustub, näitab värske tarkvaraäri aastaraport

Eesti programmeerimisfirmade juhtide prognoos näitab kasvu aeglustumist, selgub eile ilmunud tarkvarafirmade aastaraportist.
Kvartaalsed andmed on ainus võimalus ettevõtete jooksvatel majandustulemustel silma peal hoida.
Foto: Pixabay

"Raskematel aegadel osad ettevõtted lõpetavad kõik põhitegevust mitte toetavad investeeringud ja tõmbavad kokku ka kõik sedalaadi kulutused. Sellel on selgelt negatiivne mõju tarkvaraärile," kinnitas raportis Pipedrive'i tehnoloogiajuht Agur Jõgi.

Praktiliselt reaalajas tehtava programmeerimise konkurentsiraporti eesmärk on näidata valdkonna trende ja jälgida üksikute ettevõtete käekäiku.

Selleks on raporti koostanud Äripäeva Infopank kogunud mahuka andmestiku ettevõtete majandusaasta aruannetest, millest tehti nii üldine ülevaade kui ka erinevate näitajate TOPid. Edetabelites esimestel positsioonidel olevate ettevõtete kohta on raportis kirjeldus nende tulemustest ja ettevõtte enda hinnangutest tegevusaruandes.

Ettevaatava pilgu eelseisva poolaasta kohta annab ettevõtjate küsitlus, kus käsitletakse põhiparameetrite muutumist. Seekord oli vastajaid 51, nii et igati esinduslik pilt Eesti IT-äri hetkeseisule!

Igas raportis on ka turuosalise kommentaar, milles üks sektori tippjuht esitab oma vaate hetkeseisule ja perspektiividele. Seekord saab sõna Agur Jõgi Pipedrive'ist. Sellele lisanduvas asjatundja kommentaaris keskendub KPMG ekspert eelkõige sektori finantsnäitajatele, pidades silmas majanduskeskkonna eeldatavaid arenguid järgmise poolaasta jooksul.

Ukraina vabadussõja senistest mõjudest ülevaate saamiseks on aastaaruande infole lisatud maksu- ja tolliametile esitatud maksudeklaratsioonide andmed kahe viimase kvartali kohta. Ka neile andmetele tuginedes on tehtud ülevaade sekorist ja koostatud TOPid ettevõtetest.

Kvartaalsed andmed on ainus võimalus sektori ja ettevõtete jooksvatel majandustulemustel silma peal hoida. Kvartaalsete andmete kasutamine on aastaandmete kasutamisest keerulisem, kuid raporti lõpus asub põhjalik ülevaade metoodikast.

Raportis on ka maksu- ja inkassovõlgade TOP, sektori riskifaktor, kustutatud, pankrotis või likvideerimisel olevate ettevõtete ülevaade, viimase kolme kuu uudislint ja ärisündmuste ülevaade.

Raporti vormi osas oleme suurt tähelepanu pööranud info esitamise selgusele, et säästa lugeja andmetöötleja rollist. Raporti paketis on põhidokumendiga kaasas ka algandmete fail, kust saab soovi korral erinevate ettevõtete kohta täpsemaid andmeid vaadata.

Pärast raporti lugemist ei ole sektoris enam ühtegi olulist sündmust või arengut, mida te juba ei teaks, lubavad neli korda aastas ilmuva raporti koostajad Äripäeva Infopangast.

Lisainfo Eesti tarkvaraäri värske 113-leheküljelise raporti kohta ning tellimine:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755