Autor: ITuudised.ee • 16. november 2022

Microsofti kursustel paari aastaga kaks põhjalikku muudatust. Osa tuttavaid asju kaob ära

Microsofti kursused on viimase paari aastaga teinud kaks põhjalikku muudatust, kinnitab koolitaja Henn Sarv.
Pilt on illustratiivne.
Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Pikk periood suhteliselt sarnaseid kursuseid on spetsialistid ja kliendid-ettevõtted ära harjutanud, nüüd oleks vaja aga pisut end harjutada muudatustega.

Esimene suurem muudatus tuli selle kümnendi algusega. Kui siiani olid Microsofti tehnilised kursused keskendatud erinevatele (ja küllalt keerukatele) tarkvaratoodetele ja süsteemidele, siis 2021. aastast on need valdavalt asendunud töörollipõhiste kursustega.

Ei tootepõhised ega ka uued rollipõhised ei olnud enne ega ole ka tulevikus teineteisele võõrad, aga muutunud on just rõhuasetus. Ja ega päris piiri ka ei anna tõmmata koolituste vahele, aga üldine kursuste ja eksamite süsteem, nimetused ja ka sertifikaatide-eksamite ülesehitus on muutunud.

Selle käigus on mõned asjad läinud lihtsamaks ja paremaks, mõned aga hoopis keerulisemaks. Ka iseloomustab uuenenud kursuste-süsteemi kiire muutuvus. Nii mõnigi nimetus on poole aastaga kadunud, nii mõnigi uus nimetus tekib üsna ootamatult.

Keskendumine uuele tehnoloogiale

Kõige selle põhjuseks on ka keskendumine uuele ja moodsale tehnoloogiale (pilvetehnoloogia, andmeanalüüsivahendid, suurandmete töötlus jms), taustal aga siiani kasutuses oleva pisut vanema tehnika kadumine kursuste loendist.

Allpool on toodud üldine ülevaade uute kursuste valdkondadest ja rollitasemetest. Valdkondade lühendid on AI, AZ, DP, MD, MS, PL, SC, WS – hea nendega kohe ka harjuma hakata.

Kõige mahukam ja suurem – kataks vist ka mõnegi teise loetelust – on AZ, st Azure ehk Microsofti pilvetehnoloogia. Sinna alla on kogunenud nii palju erinevaid osi, et keeruline on seda ühe valdkonnana võtta. Nii on siin nii pilvetehnoloogia üldtutvustavad kursused (AZ-900 – Azure Fundamentals) kui ka näiteks hübriidsüsteemide administreerimine (AZ-800, AZ-801). Ja siia alla on tasakesi liikunud ka kohalike serverite haldus (needsamad AZ-800 ja AZ-801), kui osa hübriidsüsteemidest.

See valdkond on mõeldud kõige laiemalt süsteemide administraatoritele, need on väga mahukad põhjalikud ja nõudlike eksamitega kursuseteemad.

Üks vaatab taristu ja teine inimese poole

Järgmisena nopiks välja MSi ehk Microsoft 365 valdkonna. See on kõige laiemalt kasutatud ja ka kõige levinum Microsofti kontori- ja pilvetarkvara ala, kus on nii kommunikatsioonisüsteemid (Exchange, Teams jms), dokumendihalduse süsteemid (Sharepoint jms) ja kõik muu tavapärasele ettevõttele või kontorile vajalik.

See on mõeldud mitte päris kontorisüsteemi kasutajaile, vaid neile, kes planeerivad, teenindavad ja haldavad kontorisüsteeme.

Päriselus on Azure ja Microsoft omavahel seotud, aga igapäev ei pea seda teadma. Ja nii ongi – üks vaatab rohkem taristu ja teine rohkem inimese poole. Infra haldajatele ja kasutajate (ja -süsteemide) haldajatele.

Sinna kahe vahele jääb veel MD ehk Modern Desktop'i valdkond. Ilma arvutiteta (töökoha, mobiilsete vms) ei saa hakkama. Nii ongi "klassikalisele itipoisile" mõeldud Managing Modern Desktop'i kursused.

Tänapäeva kuld on andmed

Tänapäeva kuld on andmed – suuremad ja väiksemad – järgmised kolm valdkonda ongi seotud andmetega. DP – data protsessing, DA – data analyzis ja AI – tehisintelligents. Nende kolme alla on paigutatud erinevate andmebaasi ja andmetöötlussüsteemide koostamise, haldamise ja neist kasu saamise kursused. Klassikaliselt andmebaasi administraatorite kursused aga palju laiemas mõttes, suurandmetest väikesteni.

Väike, aga vägagi oluline valdkond on SC ehk Security. Seal on ja sinna tuleb juurde moodsa andmekaitse, andmete kaitse ja selle valdkonna kursuseid. Alates ülevaatekursusest SC-900 (Security, Compliance, IDentity Fundamentals) kuni n-ö pojalikemateni (Security Operator, IDentity Administrator, Information PRotection Administrator).

Need on mõeldud infosüsteemi turvameestele, aga võiks olla kohustuslikult kõigile süsteemi- ja andmehaldajatele.

Microsofti tehniliste kursuste hulgast oleks nagu arendajad ära unustatud – programmeerijatele mõeldud kursuseid väga loetelust enam ei leia. Nende koolitamiseks on mitmeid valdkonnaüleseid programmeerimiskursuseid. Vaid pisut on arendaja vaates kursuseid AZ ja DP valdkonna hulgas.

Küll on aga eraldi üks grupp kursuseid PL-valdkond, kus on uuele ja moodsale Power-platvormile mõeldud terve rida kursuseid, mis on mõeldud äri[protsesside] rakenduste tegijatele.

Muutub ka kursuste andmise süsteem

Sel aastal muutub põhjalikult kursuste andmise süsteem. Rollipõhised kursused on olemas nii klassikursustena kui iseõppimiseks online-kursustena. Samad õppematerjalid ja sama sisu. Senised paberil ja virtuaalsel paberil olnud materjalid (paljudele tuttav Skillipe) kaovad ära ja asenduvad materjalidega keskkonnas MS Learning. See muudatus tuleb nüüd selle poolaasta jooksul.

Miks siis üldse klassikursused, või ka lektoriga online-kursused? Õnneks jääb klassikursusele ka oma roll. Lektoriga saab sama teema läbi käia põhjalikumalt, motiveeritumalt ja mis peamine, klassikursustega kaasnevad käedkülge praktikumid-harjutused.

Minu hinnangul lubab uuenev süsteem aga palju paindlikumaid kursuseid korraldada – hübriidsed, konsultatiivsed, tihendatud, hajutatud, ositi või mis iganes. Tasub proovida. See on koht, kus saaks tulevikus kursuse luua, arendada ja läbi viia just selliselt nagu õppijatele on mugavam, otstarbekam ja kasulikum.

Tulge kuulama 7. detsembril Microsofti teemal infopäeva, kus paari tunniga selgitan täpsemalt, mis Microsofti maailmas toimub ning kuidas orienteeruda sealsete sertifikaatide ja koolituste seas.

Infopäevaga saab lähemalt tutvuda siit:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755