Autor: Indrek Kald • 18. jaanuar 2023

Eesti ühines Ukrainasse IT-seadmete kogumise kampaaniaga. Gert Jostov: nad võitlevad meie eest

Suure hulga tehnoloogiliste töövahendite vajaduse tõttu Ukrainas algatas Euroopa digikogukond seadmete kogumise kampaania.
Ukraina võidu heaks: lisaks eraisikutele oodatakse üle jäävaid seadmeid ka asutustelt.
Foto: David Peterson / Pixabay

Ukraina haridusministeeriumi hinnangul on ainuüksi koolide jaoks vaja üle 130 000 sülearvuti. Lisaks vajavad haiglad ja kohalikud omavalitsused põhiteenuste töös hoidmiseks erinevaid seadmeid.

Ukrainas on sõja tõttu riigisiseselt ümber asustatud 7,1 miljonit inimest. Pommitabamuse on saanud üle 2600 kooli ning üle 500 haigla. Õpilased jätkavad tundidega veebis.

Nüüd algatas Euroopa digikogukonda ühendav kaubandusorganisatsioon Digitaleurope IT-seadmete kogumise kampaania. Igasse Euroopa Liidu riiki on loodud kogumispunktid, kuhu nii eraisikud kui ka asutused saavad tuua üle jäävaid nutitelefone, tahvel- ja sülearvuteid.

Eestis korraldab kogumist infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit. ITLi tegevjuht, Digitaleurope'i juhatuse liige Doris Põld kinnitas, et süle- ja tahvelarvutid ning mobiiltelefonid on vajalikud, hoidmaks Ukraina rahvast ühenduses, mida me ise oleme harjunud pidama inimõiguseks.

"Seetõttu liitusime ka Eestis selle algatusega ja loodame, et saame tsiviilelanikke ja neile teenuse pakkujaid aidata," märkis Põld pressiteates. ITLi partneriks on ses projektis Ülemiste City.

Mainor Ülemiste juhatuse esimees Ursel Velve sõnas, et ärilinnakus tegutsevad 500 ettevõtet ja 14 000 töötajat kasutavad igapäevaseks tööks arvuteid ja muud riistvara. Samas on seadmete füüsiline eluiga tänapäeval pikem kui nende väärtus ettevõtete jaoks.

"Seetõttu näeme, et meie kogukonnal on võimekust abivajajatele vajalikke seadmeid anda. Meie linnaku kogukonna ühtsust näitas eelmisel aastal sõja alguses ühine pingutus põgenikele erineval moel appi tulla ja toetust pakkuda," lisas ta.

Technopolis Ülemiste juhatuse esimees Gert Jostov märkis, et igasugune abi, mida suudame Ukrainale anda, suurendab tõenäosust, et sõjakoledused meieni ei jõua. "Nad võitlevad ka meie eest. Ukraina riigi ja rahva igakülgne toetamine on vähim, mida me teha saame. Ukrainlased on tõestanud oma visadust ning leidlikkust ja ma usun, et meie loovutatud tehnikast suudetakse viimane välja võtta," selgitas Jostov.

Kogumispunktidesse võetakse annetusi vastu kuni 28. veebruarini. Lisaks eraisikutele oodatakse üle jäävaid seadmeid ka asutustelt. Kogutud annetuste üleandmine on planeeritud märtsikuusse ning nende Ukrainasse jõudmise eest hoolitseb Euroopa Komisjon.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755