Autor: ITuudised.ee • 30. jaanuar 2023

Valgevene keelas "vaenulikul" Helmesel oma sealse firma müügi. Pillesaar: see tuli üllatusena

Valgevene keelab ebasõbralike riikide välisosanikel sealsete firmade osalusi võõrandada, keeld puudutab enam kui saja Eesti ettevõtte seas ka ASi Helmes.
IT-ettevõtte Helmes asutaja ning juht Jaan Pillesaar.
Foto: Andres Haabu

Helmesel on Valgevenes tütarfirma Helmes Bel ja suurosalus IT-firmas Solbeg, tarkvaraettevõtte suuromanikule Jaan Pillesaarele tuli keelunimekirja sattumine üllatusena.

Mullu kevadel, pärast sõja algust, ei kiirustanud Helmes Valgevene üksusi sulgema. Nüüd ütles Pillesaar Äripäevale, et nad panid Helmes Beli siiski augustis kinni. "Võtmetöötajad lahkusid omal soovil riigist ja kes ei saanud või ei soovinud lahkuda, nendega lõpetasime töölepingu," märkis Pillesaar.

Tema sõnul juriidiliselt äriühing veel eksisteerib, sest ettevõtte tehniline sulgemine on Valgevenes aeglane, kuid äritegevust enam ei ole.

Siiski on Helmesel investeeringuna jätkuvalt osalus Valgevene arenduskeskuses Solbeg, mis moodustab Pillesaare sõnul nende käibest väikese osa. Pillesaar ütles, et seda osalust nad nüüd müüa ei saa.

Valgevene valitsus avalikustas 28. jaanuaril nimekirja ettevõtjatest ja firmadest, kes on pärit valitsuse arvates ebasõbralikest riikidest, neil on keelatud sealse äri osaluse võõrandamine ning määruse järgi on ka nende aktsiad blokeeritud.

Loe pikemalt Äripäeva veebist:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755