Autor: Indrek Kald • 31. märts 2023

Bahmuti kaitsjad said Ragnar Sassilt auto. "Võitleme iga hoone pärast"

Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Bahmuti kaitsja Ivan ja Ragnar Sass täna Kiievi lähedal autode armeele üleandmisel.
Foto: Indrek Kald

Mitsubishi džiibi vastu võtnud võitleja Ivan selgitas, et masinat saavad nad linna ründavate venelaste pideva tulistamise tõttu kasutada vaid öösiti, mil sellega on näiteks võimalik evakueerida haavatuid. Ent ka siis tuleb sõita pimeduses, seega mitte tulesid sisse lülitades.

"Kuigi esmane stabiliseerimiskeskus asub Bahmutis, siis lähim haigla jääb 30 kilomeetri kaugusele," kinnitas ta. Ivan on ka ise korra Bahmutis haavata saanud ning läbinud seetõttu samuti evakueerimise.

Peagi läheb ta suuresti Eesti annetajate toel saadud autoga teist korda Bahmutisse. "Olukord on hetkel seal väga keeruline. Meil toimub palju lahinguid nii tänavatel kui ka majades. Iga hoone Bahmutis on praegu nagu kindlus," rääkis Ivan täna Äripäevale Kiievi lähedal.

"Poolt linna kontrollivad venelased, ent meie sõjaväelased annavad endast parima. Me võitleme iga hoone pärast, kõigi meie positsioonide pärast," selgitas ta. Ivani sõnul on kohati vahemaa ukraina ja vene võitlejate vahel vaid mõnikümmend meetrit, mistõttu nimetas ta vastaspoole kuuluvaid wagnerlasi jutumärkides ka "sõpradeks".

"Loodetavasti muutub Bahmut venelaste jaoks surnuaiaks," sõnas Ivan usutluses, "kuid meie jaoks on Bahmut Ukraina relvajõudude vapruse sümbol."

Välisriikide abi on Bahmuti võitleja sõnul neile väga oluline ning annab lisaks praktilisele toele ka vaimujõudu vastu pidada ja Putini poolt okupeeritud alad vabastada.

Kuigi Ivan nimetas end vestluses Äripäevaga professionaalseks sõjaväelaseks, polnud ta seda enne mullu veebruaris alanud sõda. "Olin turundaja IT-ettevõttes, lisaks tegutsesin ka DJna. Järgmisel päeval pärast sõja algust läksin värbamiskeskusesse ning liitusin sõjaväega," meenutas Ivan Ukrainat kaitsva armeega liitumist. Seega sobib ta esinejaks Krimmi beach party’le, nagu Eesti abikonvoi autosid üle andes nalja visati.

Bahmuti kaitsjaile mõeldud auto sõidutasid Tallinnast Kiievisse Fixuse Mustamäe autoteeninduse juht Margus Trempi ja ITuudised.ee juht Indrek Kald.
Foto: Erakogu

Eelmise aasta märtsis ettevõtja Ragnar Sassi eesvõttel alanud autode kogumise-ostmise ja Ukraina sõjaväele saatmise aktsiooni käigus on ka varem masinaid Bahmuti kaitsjate kasutusse jõudnud. Kokku on Sassi Eesti-Ukraina ühistiim veidi enam kui aastaga kogunud annetusi enam kui kolme miljoni euro väärtuses ning viinud igakuiste konvoidena Ukraina armeele üle 160 auto.

Seekord rahastasid autode ostmist suuresti Eesti IKT-ettevõtted, nt Bolt, Veriff, Pactum, SupplierPlus ja Pipedrive. Eile Kiievisse jõudnud konvoi komplekteerimiseks koguti raha lisaks ka Rootsist, Soomest, USAst, Belgiast, Saksamaalt ja mujalt. Täna anti Eestis hoolduse-remondi läbinud autod Kiievi lähedal Ukraina armee paljudele üksustele üle. Ukraina armee aitamist saab toetada siin.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755