Autor: ITuudised.ee • 20. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ukraina võtab kasutusele UXP turvalise andmevahetuse tehnoloogia

AS Cybernetica juht Oliver Väärtnõu.
Foto: Erakogu
Cybernetica võitis Ukraina haldusreformi toetusprogrammi U-LEAD projektis EGOV4UKRAINE e-Riigi Akadeemia läbiviidud hanke, mille tulemusena võetakse Ukrainas valitsusüleselt kasutusele UXP (Unified eXchange Platform) turvaline andmevahetusplatvorm. Lahendus rajatakse konsortsiumis kohaliku partneriga, kelleks on Ukraina IT-ettevõte Soft Xpansion Ukraine.

Cybernetica juhatuse esimees Oliver Väärtnõu sõnul näitab üha uutes riikides UXP kasutuselevõtt, et rahvusvahelisele turule suunatud toode on end ära tõestanud. „Eestis ollakse e-riigi lahendustega väga harjunud, samas kui teistes riikides on uute tehnoloogiate kasutuselevõtt sageli väljakutseterohke, eriti kui tegemist on alussüsteemidega. UXPi tootearenduses keskendusime me just välismaise kliendi vajadustele – juurutamise protsess peab olema selge ning teenuste lisamine lihtne,“ rääkis Väärtnõu.

Tänaseks on UXP tehnoloogia kasutusel veel Soomes, Namiibias ja Haitil. „Meil on hea meel näha, et toote kontseptsioon on end tõestanud niivõrd erineva kasutajalooga riikides. Hetkel on käimas läbirääkimised kahe suurriiga UXP pilootprojektide käivitamiseks. Senini on Ukraina valitsusülene andmevahetuslahendus mastaapseim UXP juurutus,“ lisas Väärtnõu.

Cybernetica tootejuht Riho Kurg rõhutas, et lisaks tehnoloogia juurutamisele teostatakse edaspidi Ukrainas ka hooldustöid, mistõttu Ukrainaga jätkub koostöö veel pikalt. “Cybernetica jaoks on Ukraina projekt tähelepanuväärne samm ning meil on väga hea meel pikaajalise koostöö üle nii e-Riigi Akadeemia kui kohalike partneritega,“ rääkis Kurg. UXP on tema sõnul väga kõrge ekspordipotentsiaaliga toode ning suuremastaabilised projektid võimendavad seda veelgi. Ukraina projekti jaoks töötatakse välja ka eraldi Ukraina riigile spetsiifiline krüptolahendus.

Ukraina e-valitsemise agentuuri juht Oleksander Ryzhenko sõnul on valitsusülene andmevahetuslahendus põhitaristu e-teenuste pakkumiseks. “E-teenused kujundavad Ukraina majanduselu, tõstavad konkurentsivõimet ning pakuvad kodanikele vabadust kasutada avalikke teenuseid 24/7 just seal, kus on nende jaoks mugavaim,” ütles Ryzhenko ja rõhutas, et liikuma peavad andmed, mitte inimesed.

UXP on Cybernetica poolt väljaarendatud turvaline andmevahetusplatvorm, mis põhineb Cybernetica poolt 2001. aastal arendatud Eesti X-tee lahendusel.

Cybernetica AS on 1997. aastal asutatud küberturbeettevõte, mis on silma paistnud kandva rolliga Eesti e-riigi tehnoloogiate loomisel. Cybernetica arendab ja juurutab missioonikriitilisi süsteeme rohkem kui 35-s riigis üles maailma.

Tehnoloogia juurutust rahastab Euroopa Liit koos Rootsi ja Eesti arengukoostööprogrammidega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755