Autor: ITuudised.ee • 10. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pillesaar: Eesti probleem ei ole palgalõhe vaid kõrged tööjõumaksud

Tarkvaraarendusfirmas Helmese juhi Jaan Pillesaare
Foto: Andres Haabu
Tarkvaraarendusfirmas Helmese juhi Jaan Pillesaare sõnul pole palgalõhe – see, et sama töö eest saavad naised Eesti IT-sektoris vähem palka kui mehed – nii kriitiline, vaid tõsisem probleem on Eesti kõrged tööjõumaksud.

Pillersaar rääkis tehnoloogiaportaalile Geenius, et erinevatel ettevõtetel võivad olla samale ametikohale erinevad nõudmised, mistõttu võivad olla ettevõtte sees ühel ja samal ametikohal üsna suured palgaerinevused. Üks palgalõhe põhjus võib Pillesaare sõnul olla see, et üks vanem-programmeerija oskab perfektselt inglise keelt, kuid teine ei ole ning see tähendab kohe ka tasu erinevust. „See, kes oskab inglise keelt perfektselt, töötab välisklientidega, kes maksavad rohkem ning seetõttu on ka preemiad suuremad,“ ütles ta.

Helmeses on edukamad tiimijuhid naised, kuid tõsi, et tipp-arendajate hulgas on enamuses mehed.

IT-sektoris valitseva tööjõupuuduse leevendamiseks poleks Pillesaare sõnul realistlik lahendus see, et võtame naised tööle, sest nemad lepivad vähema palgaga. “Tegelikkuses on olukord see, et turul on väga raske leida uusi spetsialiste. Eesti kõrged tööjõumaksud pärsivad ka välisspetsialistide sissetoomist. Kui me leiame väljastpoolt Eestit mõne hea spetsialisti, siis on raske veenda teda tulema riiki, kus tööjõumaksud on mitu korda kõrgemad kui tema koduriigis. Kõrgemate maksude tõttu peaks ta hakkama Eestis vähem raha kätte saama ning miks ta siis peaks siia tulema?”

Loe pikemalt Geeniusest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755