Autor: ITuudised.ee • 13. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjamaade äriinglite programmi kandideeris üle saja idufirma

EstBANi tegevjuht Anu Oks
Veebruaris käivitas Eesti Äriinglite Võrgustik (EstBAN) koostöös Soome, Taani, Norra ja Põhjamaade äriinglite võrgustikuga esimese Põhjamaade äriinglite kiirendiprogrammi Nordic Angel Program. Aprilli alguses lõppes programmi kandideerimine. Otsitakse parimat idufirmat, mis saab Latitude59 pealaval äriinglitelt kuni 250 000 eurose ühisinvesteeringu. Lisaks otsiti 30 ingelinvestorit, kes osaleks ühisinvesteeringus vähemalt 5000 euroga.

EstBANi tegevjuht Anu Oksa sõnul on Nordic Angel Program äriinglite kiirendi, mille eesmärk on luua turvaline võimalus ingelinvesteerimisega alustamiseks, kus investeerimisprotsessis osalevad koos kogenud ja vähemkogenud ingelinvestorid. "Nii saame vähendada kogenematusest põhjustatud riski. Ühisinvesteeringus saab osaleda suhteliselt madala summa ehk 5000 euroga, mis on riskikapitali investeeringute valdkonnas väga madal sisenemisbarjäär. Samaaegselt on sõel iduettevõtetele üsna tihe – tahame valida tõepoolest kõige kõrgema potentsiaaliga varase faasi idufirma,” rääkis ta.

Kokku andis enda huvist investeeringus osalemiseks märku 39 äriinglit. Nende seas on eestlasi, venelasi, belglasi ja Ameerika Ühendriikide kodanikke. 3-kuuline programm sisaldab praktilisi koolitusi, kus võetakse detailselt lahti nii juriidilised nüansid, iduettevõtte väärtuse hindamine kui ka muud olulised tehnilised küsimused. Koolituste ja ühishindamiste käigus saab tutvuda kogenud äriinglitega, kes jagavad oma kogemusi õnnestumistest ja ebaõnnestumistest. Samuti toimub programmi jooksul õppereis, mille käigus saab luua uusi kontakte teiste ingelinvestorite võrgustikega.

Otsiti kuni 3 miljoni eurose väärtusega idufirmasid

Samaaegselt oodati programmi osalema varase faasi iduettevõtteid, mille väärtuseks hinnatakse kuni 3 miljonit eurot. Kokku kandideeris 105 iduettevõtet. Oksa sõnul on selline huvi üle ootuste suur. “Selle üle on väga hea meel! Eesmärk oli motiveerida idufirmasid, mis juba suudavad tulu teenida ning mis on otse või kaudselt seotud Eestiga. Hea on see, et konkurents investeeringu nimel saab olema tihe,” rääkis EstBANi tegevjuht Anu Oks.

19. aprilliks valib EstBANi žürii välja 20 paremat idufirmat, mis pääsevad järgmisse vooru. Pärast 3. mail toimuvaid ideede esitlusi valitakse meeskondade hulgast Top4, kes esitlevad oma ideed Tallinnas Eesti suurima tehnoloogia ja startup-festivali Latitude59 laval 25. mail.  

Põhjamaade äriinglite programmi uus voor 

Seesugune äriinglite programm toimub EstBANi eestvedamisel kaks korda aastas. Idufirmadel ja äriinglitel on uus võimalus programmi kandideerida novembris. Sügisvooru investeeringu pälviv idufirma kuulutatakse välja järgmisel Startup Day’l, Tartus.

Eesti Äriinglite Assotsiatsioon (EstBAN) on ettevõtetesse varases arenguetapis investeerivate erainvestorite katusorganisatsioon, mille eesmärgiks on ettevõtluskeskkonna arendamine ja ingelinvesteeringute mahu suurendamine. Tänaseks on EstBANil ca 120 ingelinvestorist liiget, kes analüüsivad iduettevõtteid võrgustiku toel ja teevad ühiselt investeeringuid. EstBANi on teretulnud kõik huvilised, kes on nõus panustama aega ja raha suure kasvupotentsiaaliga, kuid samal ajal riskantsesse varajase faasi innovaatilistesse ettevõtetesse. 

Nordic Angel Program viiakse ellu Euroopa Komisjoni toel. EstBANi toetajaliikmeteks on Eesti Ekspress, Telia, SmartCap, Hedman Partners, Eversheds Ots & Co, Tehnopol ja Tallinna Ettevõtlusinkubaatorid, Spring HUB ja Contriber. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755