Autor: Margus Simson • 17. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ootused IT-tööturule

Luminori digikanalite juht Margus Simson
Foto: Erakogu
Paljudes ettevõtetes domineerib endiselt skeem, kus ärijuht „tellib“ ja IT-juht/ekspert „teostab“. Tänases ettevõttes, mis tahab üles ehitada modernseid digitaalseid teenuseid ja protsesse, on suur osa vastutusest ettevõtte strateegilise eesmärkide elluviimisel IT kompetentsiga inimestel. Ettevõtte mehitamine tugevate IT teadmistega on äriedu üheks peamiseks võtmeks ja tulevikus ellujäämise peamiseks tingimuseks. Seda koguni niivõrd, et IT ja äri vahel pole enam mingit vahet – suur osa tänastest ettevõtte juhtidest peab olema väga tugeva tehnoloogilise taustaga, et tõeliselt suuta oma organisatsiooni juhtida.

Tehnoloogia areneb äärmiselt kiiresti – halvem veel, suur osa tehnoloogiatest, mis meie äri 10 aasta pärast mõjutavad, ei ole veel leiutatudki. Konkurentsis püsimiseks ei piisa enam mõnest üksikust arendusest „siin ja seal“, vaid tõeliselt süstemaatilisest ja strateegilisest lähenemisest. Õnneks on hakanud sellest aru saama ka tippjuhid. Varasem IT rakendamine peamiselt ettevõtte igapäevaste vajaduste rahuldamiseks – müügi suurendamiseks, klienditeeninduse efektiivistamiseks, ettevõttesisese suhtluse ja infoliikumise parandamiseks – on asendunud IT ekspertide lahutamatu osalemisega äriarenduses.

See on igati loogiline. Tehnoloogilised lahendused on keerulised ja kallid, aga veel enam - ettevõtete jaoks elukriitilised. Juba loodud süsteemi ümbertegemine on hulga ressursimahukam kui uue ehitamine. Puutume sellega Luminoris kokku iga päev – tegeleme samaaegselt tehniliselt isegi kuue panga süsteemide ühendamisega, toimivate lahenduste püstihoidmisega ja uute loomisega.

Lisapinget paneb peale aina tihenev konkurents. Finantsmaailma ilmekaim näide sellest on fintech ettevõtete jõuline astumine traditsiooniliste pankade mängumaale viimase 5 aasta jooksul. Samal ajal kui suur ja pikalt turul tegutsenud pank veel „atra seab“, on väike edumeelne startup jõudnud juba oma lahendusega välja tulla ning turult tagasisidet korjata. See sunnib panku valusalt oma mugavustsoonist väljuma ja ennast põhjalikult moderniseerima – mitte ainult tehnoloogiliselt, aga ka töökorralduslikult. Samas, alati ei olegi kõige mõistlikum pankadel ja fintech ettevõtetel konkureerida, targem on jõud ühendada. See toob kaasa hoopis uue nähtuse turul – pankade ja fintech ettevõtete hübriidid, ühelt poolt kliendid, teiselt poolt tehnoloogia.

Uued ärimudelid ja murrangulised arengud eeldavad seda, et üha rohkem on vaja IT juhte ja eksperte, kes suudavad  tehnoloogilistest vajadustest vaadata palju kaugemale ning kaasa rääkida ka äristrateegia kujundamisel, ärivajaduste mõistmisel, äriprotsesside ümberkujundamisel. Oluline on anda ärile seda, mida ta reaalselt vajab, mitte seda, mis ta küsib.

Margus Simson, Luminori digikanalite juht 

Margus Simson esineb 22. mail toimuvalIT-juhtimise Aastakonverentsil "IT-juhi roll muutuvas maailmas".

ettekandega "Digitaalsed kanalid 6.0 – mida see kaasa toob?". Vaata, kes veel esinevad ja pane end kohe kirja SIIN

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755