Autor: Thea Sogenbits • 25. jaanuar 2024

Kolm põhimõtet tõhusaks küberturberiskide juhtimiseks organisatsioonis

Tõhusa küberturbe tagamiseks tuleb sellega seotud riskihaldus integreerida äriprotsessidesse. Maksu- ja tolliameti infoturbejuht Thea Sogenbits toob sellega seoses välja olulised põhimõtted.
Tõhus küberturberiskide haldamine tagab ärikriitilise teabe turvalisuse (pilt on illustratiivne).
Foto: Evi Schults

Küberturvalisus on organisatsioonide üks olulisemaid toimepidevuse tagamise nurgakividest. Täna seisavad nii suured kui väikesed organisatsioonid silmitsi pidevalt muutuvate riskide ja ohtudega.

Sellega seoses on kasulik meeles pidada mitut olulist põhimõtet.

Lähtu oma organisatsiooni eripärast

Õnneks või kahjuks ühtseid terviklahendusi ei ole. Riskihindamise läbiviimisel on oluline mõista ja arvestada oma organisatsiooni konteksti. Sinna kuulub tegevusvaldkonna, eesmärkide, sisemiste ja väliste tegurite ning riskihindamise ulatuse mõistmine.

Konteksti mõistmisest saab alguse organisatsiooni vajadusest lähtuv kaitsetarve ja riskide kaardistus ning sellele tuginedes saad valida organisatsiooni kaitsetarbega sobivad meetmed.

Riskihindamine on pidev protsess

Riskihindamine pole ühekordne tegevus, vaid on pidev protsess. See lähenemine võimaldab proaktiivselt tuvastada riske ja vähendada nende riskide realiseerumisel tekkivat kahju.

Samuti aitab pidev jälgimine tagada organisatsiooni ärikriitilise teabe kaitset ning sujuvat igapäevatöö toimimist ka digitaalses keskkonnas.

Kaasa hindamisse olulised osapooled

Riskihindamisse peaks olema kaasatud organisatsioonisiseselt konkreetsete valdkondadega seotud osapooled nagu näiteks IT-, õiguse, vastavuskontrolli vastutajad ja tippjuhtkond. See tagab, et riskide hindamisel arvestatakse erinevate vaatenurkade, ekspertarvamuste, kogemuste ja teadmistega. See omakorda aitab tagada kvaliteetset riskide haldamist ning on oluline kaitsemeetmete väljatöötamisel ja rakendamisel.

Tõhus küberturberiskide haldamine muudab organisatsiooni vastupanuvõimelisemaks muutuva ohukeskkonna suhtes, tagades samal ajal ärikriitilise teabe turvalisuse ja organisatsiooni igapäevase stabiilsuse. Need põhimõtted aitavad kujundada süstemaatilist ja tulemuslikku küberturberiskide juhtimise strateegiat.

Neli päeva kasulikku koolitust

Kui soovid saada teadmisi, kuidas luua organisatsiooni infoturberaamistikku ja seda töös hoida või kuidas tulla edukalt toime intsidentidega, kutsun sind Küberturbejuhi kooli. Neljapäevasel koolitusel saad oskused ja teadmised küber- ja infoturbejuhi ülesannete täitmiseks ning algteadmised edasiseks edukaks sertifitseerimise poole pürgimiseks.

Loe koolitusest lähemalt siit:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755