Autor: Rait Kondor • 25. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Exxon sõlmis pilveteenuse suurlepingu

USA suurim naftafirma ExxonMobil ning tehnoloogiahiid Microsoft on sõlminud lepingu, mille kohaselt hakatakse kasutama Microsofti pilvetehnoloogiat Exxoni kildagaasi- ja naftamaardlate juures. Sellega plaanib Exxon kasvatada riigi suurima kildanafta maardla kasumlikkust, vahendab Reuters.
Microsofti logo Los Angeles Californias.
Foto: Scanpix/REUTERS/Lucy Nicholson

Ettevõtted koguvad andmeid Exxoni puurkaevudest ja teistest tootmiskohtadest Permi settebasseinis Lääne-Teksases ja New Mexico osariigis ning teevad andmed kohe kättesaadavaks Exxoni töötajatele. Antud piirkonnas on Exxonil nafta- ja gaasimaardlaid ligikaudu 650 000 hektaril.

Pooled ei avalikusta tehingu maksumust, kuid Exxon teatas pressiteates, et tegemist on suurima pilvetehnoloogia kokkuleppega.

Exxon on lubanud 2025. aastaks tõsta Permi basseini tootmismahtu 600 000 barreli naftaekvivalendini päevas. Neljandas kvartalis tootis Exxon seal 190 000 barrelit naftat ja gaasi päevas.

Permi basseinis toodetakse ligikaudu 3,85 miljonit barrelit naftaekvivalenti päevas ning konsultatsioonifirma IHS Markiti järgi peaks selle piirkonna tootmismaht tõusma 5,4 miljoni barrelini päevas. Tegemist oleks suurima tootmismahuga, kui ükskõik millisel Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni riigil peale Saudi Araabia.

Jaanuaris Las Vegases toimunud tarbeelektroonika näitusel teatas Exxon, et sõlmis lepingu IBM-iga, et uurida kvantelektroonilise arvutitehnoloogia võimalusi energeetikas ja tootmises.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755