20. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas lahendada spetsialistide puudust Eesti tööjõuturul?

HR Poweri juhi Anni-Bessie Kiti hinnangul on välistööjõu rakendamata jätmine tänases Eestis ettevõtte juhtide poolt kasutamata jäetud ressurss.
Tööjõu vaba liikumine on võimas ja suure potentsiaaliga tööriist, mida paraku kasutavad vaid vähesed Eesti ettevõtted. Spetsialistide puuduse üks võimalik lahendus oleks palgata kvalifi tseeritud välistööjõudu, ütleb personaliotsingufirma HR Poweri juht Anni-Bessie Kitt.

“Tänapäeval on ettevõtte jaoks oluline täita üha suurenevat tööjõuvajadust toetamaks ettevõtte jätkusuutlikku kasvu. Kui hetkel kodumaal vastavaid oskusi omavaid töötajaid palgata ei ole, on üks võimalus värvata spetsialiste ja tippspetsialiste teistest Euroopa riikidest. Olulise eelisena võimaldab värbamine välistööjõu kandidaatide hulgast ka suuremat valikuvõimalust,” selgitab ta, lisades, et kindlasti räägib ta siinkohal kvalifitseeritud tööjõust ehk spetsialistidest.

“Eestis on ettevõtteid, kes on pidanud tööjõupuuduse tõttu ära ütlema tellimusi. Loobuda tellimustest pärast kõigi võimaluste proovimist on õigustatud, kuid kui firma pole kõiki võimalusi proovinud, ei saa veel öelda, et lahendusi pole. See on pigem ettevõtte juhtide poolt kasutamata ressurss, kui ei kaaluta välistööjõu rakendamist.”Kitt nõustub, et väljastpoolt Eestit on tööjõu palkamine keerukam kui kohalike töötajate värbamine, kuid pidades silmas suurt potentsiaali, võib see end ära tasuda.Olles vahendanud sadu spetsialiste klientidele Suur­britanniast, Taanist ja Soomest, leiab HR Poweri juht, et tööjõu vaba liikumise võimalust ei ole mõtet jätta ainult Skandinaavia maade või Lääne-Euroopa riikide ettevõtjate eeliseks.“Lääne-Euroopa riigid kasutavad seda võimalust tõesti väga aktiivselt,” kinnitab Kitt. Ta lisab, et Eestis on jäämägi liikuma hakanud IT-sektoris, kus on mõistetud välistööjõu vajadust ja nendega kaasnevat lisaväärtust, kuid tootjad ja töötlev tööstus on veel kõhkleval seisukohal. “Meie kogemus näitab, et rahvusvaheline meeskond aitab kaasa ettevõtte efektiivsusele, sest neilt saab uusi kogemusi, oskuseid ja nägemusi,” sõnab ta. “Puutume kokku sellega, et ettevõtjad arvavad, et nad pole välistööjõuks valmis. Siinkohal oleks kasulik konsulteerida professionaalidega ning esimene samm selles suunas astuda. Euroopa Liidus on sadu tuhandeid töötajaid, kes on valmis oma kogemusi ja teadmisi rakendama välisriikides.”

HR Power on värvanud 400 spetsialisti kahe aasta jooksul

HR Poweri juhatuse esimehe Madis Bleieri sõnul on ettevõte viimase kahe aasta jooksul värvanud ligi 400 spetsialisti Ida-Euroopa riikidest, enamjaolt Euroopa Liidust, aga ka Ukrainast. “Me ei piirdu ainult Eestiga, sest meil on arvestatav värbamisvõrgustik Euroopas, mida saaks kasutada ka näiteks kohalike tööstusettevõtete arendamiseks.”

HR Power aitab oma klientidel leida sobivaid spetsialiste üle Euroopa. “Ettevõtete vajadused on erinevad ning igaühele tuleb välja töötada personaalne lahendus. Meie jaoks tähendab see vajaduste ja soovide kaardistamist, sobivate inimeste otsimist ja hindamist, taustauuringute teostamist ning võimaliku tööandjaga kokku viimist. Lisaks oleme osapooltele abiks ümberasumisega seotud küsimustes,” loetleb Bleier. “Aitame kogu protsessi algusest lõpuni juhtida, et klient saaks keskenduda oma põhitööle.”www.hrpower.ee

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755