2. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pilvevarundus kogub, hoiustab, korrastab ja kaitseb teie andmeid

Eesti Telekomi IT-teenuste juht Endo Viires
Mida tähendab Elioni pilvevarundus ning miks see teie ettevõttele kasulik on, selgitab Eesti Telekomi IT-teenuste juht Endo Viires.

Elioni pilvevarundus ja taasteteenus on suurettevõtte võimalustega toode kõigile, kes soovivad kaitsta oma andmeid kahjude eest. Teenus sisaldab andmete kiiret ja turvalist kogumist, salvestamist, hoiustamist ning vajaduspõhist taastamist.

Ükski ettevõte ei saa endale lubada andmete kadumist, kuid on neid, kellel on info taastamise ja koopiate leidmisega väga kiire, näiteks pangad või logistikaettevõtted, kes vajavad ja kasutavad infot reaalajas. Elioni teenus võimaldab kõikide andmete säilimist alates mobiiltelefonist ja arvutist kuni serverini, ja eraldi varundustaristut pole vaja osta.

Enamik ettevõtteid teostab mingil kujul andmete varundamist, kuid tihti varundatakse oma andmeid samasse serveriruumi, kus hoitakse ka originaale. See aga ei säästa andmeid tulekahju, serveri rikke ja varguse vms eest. Ohutum on varundada andmeid pilvetehnoloogia abil originaalasukohast kaugemal. Lisaks räägib pilvekeskkondade kasuks nende kiire ja turvaline käsitlemine, pidevalt kasvavad funktsioonid ning võimalus juhtida ise kõigi andmete elutsükleid ning neid struktureerida.

Pilves olevatest andmetest saab luua korrektsed struktureeritud baasid, selekteerida eraldi olulisemad ja ebaolulisemad või passiivsed ja aktiivsed andmed ning neid vastavalt majutada. Paljudel asutustel, näiteks tervishoiu- ja finantsasutustel on sageli kohustus hoida teatud dokumente aastakümneid ja kauemgi – see nõuab meeletut taristut, pädevust ja investeeringuid. Pilvevarundusega saab ettevõtja olla kindel, et aastatega kogutud andmed, failid, kliendibaas ja dokumendid jäävad alles ka siis, kui juhtub õnnetus.

Kuidas pilvevarundus toimib?

Pilvevarunduse kasutaja andmetest tehakse automaatselt koopiad, vahet pole, millist seadet või platvormi klient kasutab. Varundamiseks on vajalik vaid internetiühendus, mille kaudu jõuavad kõik varundatavad andmed Elioni turvalisse serverisse. Pilveserverites on tagatud selle teenuse laitmatu toimimine, millele lisandub eriti kõrgel tasemel turvalisus – iga kliendi andmed krüpteeritakse juba alguspunktis ning võti nende haldamiseks on ainult kliendil.

Pilvevarundus annab uued võimalused informatsiooniga opereerimiseks, näiteks saab hea ülevaate oma liigsetest ja ebavajalikest andmetest ning infot struktureerida vastavalt vajadusele. See paneb ettevõtjaid mõtlema, milliseid andmeid nad toodavad, mis on neile üldse vajalik ning kuhu see info lõpuks jõuab. Kas kõike on tarvis säilitada? Ja miks hoida passiivinfot oma kallites serverites, kui seda saab mugavalt ja soodsamalt mujale talletada?

Iga ettevõtte jaoks on hädavajalikuks teenuseks taasteprotsesside automatiseerimine ning testimine. Probleemid sünnivad ikka ootamatult ning enamasti pole neid kunagi läbi mängitud. Seega ei saa te oma füüsilisi servereid kasutades kuidagi kindel olla, et te õnnetuse puhul oma andmed tagasi saate. Elioni spetsialistid pakuvad võimalust teostada taasteprotsesside raames pidevalt teste, aidates luua taasteplaane ja mängides läbi reaalseid stsenaariume, kus leitakse üles protsesside nõrgad kohad ja automatiseeritakse inimtööd nõudvad tegevused. Kui klient peaks ära kaotama oma mobiiltelefoni või tahvelarvuti, mis sisaldab olulisi varundatud andmeid, on lihtne kaugjuhtimisega info kaasaskantavast seadmest kustutada. Olgu märgitud, et lisaks suurtele ettevõtetele ja kontsernidele on need teenused kättesaadavad ka keskmistele ning väikestele firmadele.

Soodne hinnatase

Hinnatasemelt on pilvevarundus soodne – alates 0,32 eurot/GB. Täpsem hind sõltub varundatavast andmemahust, andmete iseloomust ja kokkulugemise viisist. Varundada saab kõiki kliendi andmeid või ka ainult osasid neist – täpselt nii, nagu klient soovib. Ettevõtjale on teenus mugav ja soodne ka seetõttu, et ta ei pea ostma endale eraldi andmetalletuspinda ning kulukaid litsentse. Samuti on tal võimalik kokku hoida töötajate tööaega kõikvõimalike varundamisega seotud tegemiste pealt. Elion teeb kõik varundamisega seonduva ise ära.

Autor: Gerli Ramler, kaasautor

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755