11. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robot hakkab DNA proove ette valmistama

Kohtuekspertiisi ja Kriminalistika Keskuses alustas (KEKK) tööd robot, mis hakkab ette valmistama analüüsitavaid DNA proove, teatas politseiamet.

„Soov proovide ettevalmistusrobot soetada oli meil juba mitu aastat, sest töökäte puudus oli väga suur,“ ütles KEKKi keemia- ja bioloogiaosakonna juhataja Anu Aaspõllu. „Nüüd saavad siiani käsitsi proove ette valmistanud spetsialistid keskenduda töödele, mida robotid teha ei suuda.“

Tegu on Eestis ainulaadse multifunktsionaalse seadmega, mis pandi Šveitsis kokku spetsiaalselt Eesti kohtuekspertide soove arvestades. Robot maksis 1,9 miljonit krooni.

Tänu uuele seadmele saab kaks aastat tagasi soetatud DNA proovide analüsaator nüüd täisjõul tööle hakata. Proovide ettevalmistusrobot võimaldab DNA ekspertiisideks esitatud proovidest DNA-d eraldada, segada kokku reaktsioonid DNA koguse määramiseks, normaliseerida DNA lahused optimaalsete kontsentratsioonideni ja segada kokku reaktsioonid DNA profiilide määratlemiseks. Kõiki neid tööetappe tehti siiani käsitsi. Uue roboti abil on võimalik ettevalmistatavate proovide kogust oluliselt suurendada, muuta tööd efektiivsemaks ja likvideerida DNA ekspertiisijärjekorrad.

Tänavu on KEKKis analüüsitud novembri lõpu seisuga üle 20 000 DNA proovi, järjekorras ootel on umbes sama palju. Piisava eelarve korral saab roboti abil järgmisel aastal järjekorra likvideerida.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052