7. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilves Taanis: küberrünnakud ei ole enam ulme

Taani Kuningriigis ametlikul visiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves ütles täna Taani parlamendi spiikrile Christian Mejdahlile ning peaminister Anders Fogh Rasmussenile, et küberrünnakud ei ole enam ulme.

"Küberrünnakud, mis kunagi võisid kuuluda pigem ulmekirjanduse valdkonda, on saanud täna reaalseks ohuks meie igapäevaelus. Sellele riigipiire ületavale kuriteoliigile saame vastus astuda üksnes tugeva rahvusvahelise koostöö kaudu,"rõhutas president Ilves ning kutsus Taanit aktiivselt osalema NATO küberturvalisuse kompetentsikeskuse rajamises Tallinna.

Presient Ilves kinnitas Taani peaministrile Eesti soovi jätkata edukalt toiminud kaitsekoostööd. “Taani riigi panus on olnud märkimisväärne näiteks Balti Kaitsekolledži ülesehitamisel, kuhu täna tulevad õppima noored paljudest riikidest. Samuti on Eesti teinud Taaniga tõhusat koostööd nii kahepoolselt kui ka rahvusvaheliste missioonide raames,” sõnas Eesti riigipea. Kohtumisel peaminister Rasmusseniga peatuti pikemalt Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide atlandiülesel koostööl, täpsemalt energiajulgeoleku ja kliimahoidu valdkondades. President Ilvese kinnitusel seob Eestit ja Taanit neis küsimustes ühine arusaam.

“Euroopa Liit on tugev, kui tema suhted Ameerika Ühendriikidega on tugevad,” ütles Eesti riigpea, nõustudes Taani peaministriga, kes kohtumisel toonitas vajadust ka transatlandilise vabakaubandusleppe järele: “Kummalgi pool Atlandi ookeani seovad meid ühised väärtused, miks mitte ühendada ka oma jõud.”

Energiajulgeolekust kõneledes nentisid nii president Ilves kui peaminister Rasmussen, et siin on oluline usalduslik koostöö ning sõltumatuse tagamine ebastabiilsetest energiatarnijatest. Sellega seoses tuleb jõuda ka uute kliimahoiu ja taastuvenergia suundade kehtestamiseni. “Ühise energiapoliitika eelduseks tuleb pidada energiaturgude liberaliseerimist ja avamist konkurentsile,” märkis Eesti riigipea.

President Ilvese ja Taani parlamendi spiikri Christian Mejdahli kohtumisel käsitleti mitmeid küsimusi, nende hulgas arutati Euroopa Liidu põhiseadusliku leppega seonduvat, ühenduse suhteid Venemaaga ning küberturvalisuse temaatikat. “Küberrünnakute tõrjumiseks ja ennetamiseks tuleb ilmselgelt kavandada ühiseid samme ning kujundada selge seadusandlik raamistik,” toonitas president Ilves kohtumisel Taani parlamendi spiikriga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755