7. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna ajaloos: Tšekk käivitas Google'i

Tänasel päeval aastal 1998 said toona 25-aastased Sergei Brin ja Larry Page tšeki 100 000 dollari peale, millele oli kirjutatud Google.Inc. See võimaldas otsingumootori käivitada.

Moskvas sündinud, kuid lapsena koos perega Ameerikasse emigreerunud Brin ja ameeriklane Page kohtusid Stanfordis üliõpilastena ning Google'i majas liikuva pärimuse järgi muutusid teineteisele kiiresti vastumeelseks. Sellest hoolimata ühendas neid idee, kuidas leida sobiv moodus, et interneti lõpututest avarustest vajalik info üles leida.

Kuigi neil oli otsingumootori tehnoloogiline lahendus olemas, ei veennud see ei rahastajaid ega suuri internetiportaale. Kuid raha oli vaja. Nüüd astus mängu Suni asutaja Andy Bechtolsheim, kes nägi Brini ja Page'i idee tõelist potentsiaali. Esmakohtumine oli tõeliselt kummaline. Noormehed üritasid oma tööd esitleda, kuid Bechtolsheim vabandas, et peab ruttama järgmisele kohtumisele. Pakkus, äkki kirjutab tšeki.

See sajatuhandeline tšekk lükkaski Google käima. Brin ja Page lõid ühise firma, suutsid tekitada huvi ka teistes investorites, kes lisasid firmasse veel umbes miljon dollarit.

Esialgu asus peakorter veel Californias sõbra garaažis, aga veel beta-versioonis Google-otsingumootorisse tehti päevas juba 10 000 päringut.

Järgmisel aastal kolis Google Palo Altosse, töötajate arv kasvas kaheksale ning 1999. aasta lõpus tuli päevas juba 500 000 päringut. Kasvukõver on suutnud hoida sama tõusunurka nagu neil kahel esimesel aastal saavutati.

Täna on Pin ja Page'i võrdselt 16,6 miljardi dollariliste varandustega Forbesi andmeil maailmas rikkuselt 26. pulgal.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052