13. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype tahab Indiast Eestisse töötajaid tuua

Tööjõupuudusega silmitsi seisev Skype on teinud aktiivset lobitööd Eesti valitsuses, et muuta välismaalt töölevõtmise seadusi paindlikumaks.

EBay'le kuuluv internetitelefoniettevõte Skype on hädas tööjõupuudusega, sest Eesti turul pole piisavalt oskustega tööjõudu, olukorra teevad raskemaks ka Euroopa Liidu ranged töölevõtmise piirangud, kirjutas India uudisteportaal livemint.com. Skype näeb lahendusena väljaspool Eestit tööjõu sissetoomist, näiteks on ettevõte huvitatud Indiast.

"Siiani oleme ellu jäänud, aga me ei ole tuleviku koha pealt nii kindlad. Tööjõupuudus võib tulevikus kindlasti mõjutada meie projekte. Karmid Eesti seadused ei aita kaasa väljaspoolt Euroopa Liitu töötajate palkamisele," ütles Skype'i esindaja.

Skype on teinud lobitööd Eesti valitsuses, et muuta töölevõtmise seadusi paindlikumaks.

"Me oleme proovinud rääkida valitsusele andekatest inimestest välismaal, ka Indias, keda sooviksime palgata. Nüüd nad on hakanud meid kuulama," lisas Skype'i kõneisik.

Tallinna Tehnoloogiapargi Arendamise Sihtasutuse ehk Tehnopoli juhatuse liige Pirko Konsa tunneb muret sama probleemi pärast. "Tööjõupuudus on tuntav mitmes sektoris, kaasa arvatud tehnoloogiavaldkonnas. Teisest küljest palgad tõusevad aastas 15-20%. Ka ühiskonna demograafiline seis ei ole hea," rääkis ta.

Tehnopoli eesmärk on rajada ja arendada innovatsiooni toetav ärikeskkond, mis julgustab oskusteabe ja tehnoloogiate siiret uurimis- ja arenguasutuste, firmade ja turgude vahel.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi abiminister Siim Kiisler möönis, et Eestis on tööjõupuudus. "Majandus kasvab väga kiiresti, paljudel ettevõtetel on raskusi töötajate leidmisega. Kümme aastat tagasi see veel probleem ei olnud. Tööjõupuudus võib meie majanduse kiirust vähendada," ütles ta.

Skype on internetisuhtlustarkvara, mille kasutajad saavad teha omavahel piiramatult tasuta telefoni- ja videokõnesid ning tekstivestlusi. Enam kui 171 miljoni registreeritud kasutajaga Skype'i tarkvara on saadaval 28 keeles ning seda kasutatakse pea kõikides riikides. Skype'i sissetulek põhineb tasulistel teenustel, sh sissetulevad ja väljaminevad kõned laua- ja mobiiltelefonidele, kõnepost, kõnede suunamine, helinad ja avatarid.

Skype'il on üle maailma 500 töötajat, neist 300 töötavad Tallinnas. Ettevõtte asutasid 2003. aastal Niklas Zennström ja Janus Friis ning 2005. aastal müüdi ettevõte eBay'le 2,6 miljardi dollari (29,4 miljardi krooni) eest.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052