17. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ergma: Eesti ettevõtted võiksid tulevikus kosmosetehnikat arendada

Eesti ettevõtted, kellel on olemas vastav potentsiaal, võiksid tulevikus osaleda kosmosetehnika väljatöötamises, leiab Ene Ergma.

Eesti teadlased on osalenud kosmoseuuringutes pikemat aega ja praegugi on Tartu Observatooriumi teadlased seotud kahe uurimisprogrammi - Planck`i ja Gaiaga.

"Siiani jääb kosmosetehnika väljatöötamine Eestis veel Nõukogude Liidu aega, kuid loodame, et Eesti ettevõtted, kellel on olemas vastav potentsiaal, tulevikus osaleda kosmosetehnika väljatöötamises. Näiteks Eesti firma Vertex on valmistanud detaile ESA 35 -meetrise antenni jaoks, mida kasutatakse Austraalias," rääkis Riigikogu esimees Ene Ergma aripaev.ee-le.

Eesti teadlased kasutavad satelliitpilte Eesti metsade seireks, põllumajandusmaade monitooringuks ning samuti Balti mere ja Eesti järvede monitooringuks.

Ergma arvab, et Eestil on võimalus kaasa lüüa ESA GMES (globaalne seire keskkonna ja turvalisuse heaks) programmis, mis on Euroopa algatus realiseerida keskkonna ja turvalisusega seotud andmete ja teabe teenus. GMES võimalikud teenused on kaardistamine, toetus hädaolukordadega toimetulekuks looduskatastroofide korral ja ennustused ja prognoosid on rakendatavad merealadele, õhu kvaliteedi ja põldude saagikusele.

20 juunil kirjutati alla ESA ja Eesti vaheline koostöölepe kosmose alal. "Täisliikmeks saamiseks on Eestil käia pikk tee ja kui kõik hästi läheb, siis aastaks 2015 on Eesti ESA täisliige," lisas Ergma.

Eurisy on mittetulunduslik organisatsioon, mis loodi 1989. aastal ja tänasel päeval on rohkem kui 40 riikliku kosmoseagentuuri, uurimisinstituuti ja erasektori esindajat selle organisatsiooni liikmed. Eurisy põhiülesandeks on selgitada Euroopa elanikele, millist tähtsust omavad kosmoseuuringud ja kosmose kasutamine Euroopa ühiskonna arenguks. Peale koostööleppe sõlmimist Eesti Vabariigi ja ESA (Euroopa Kosmoseagentuur) poolt tehti Eestile ettepanek viia läbi Tallinnas üks Eurisy seminar, mis puudutab rannikualaste piirkondade seiret kosmosest.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755