17. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiiltelefon näeb, mida sa sööd

Dieedipidajad võivad juba lähitulevikus saata mobiiltelefoniga foto arvutile, ning saada sealt hinnangu, kas roog sobib tervisliku dieediga kokku.

Maailmas on juba mitmeid veebikülgi, mis tegelevad inimeste toitumisharjumuste analüüsiga ning pakuvad kasutajate saadetud fotode põhjal analüüsi ning kriitikat.

Praegu hindavad neid fotosid inimesed, kuid nad teevad vigu. Näiteks panevad nad mööda portsjoni suurustega ning ajavad segi tervisliku tee ja mitte nii kasuliku limonaadi, ütles Purdue ülikooli toiduteaduste osakonna teadlane Carol Boushey Live Science'ile.

Tal on koos kolleegidega USA rahvusliku terviseinstituudi juures käimas projekt, mille eesmärk on inimesed toiduhindamisest kõrvaldada. Selle asemel pakuvad nad arvutitarkvara, mis suudab adekvaatsemalt hinnata portsude suurusi, toitainete sisaldust, seda kõike mobiiltelefoniga tehtud fotode põhjal.

"Meil seisab ees palju tööd;" ütles Boushey. "Näiteks lambaliha ja sealiha vahel on välimuse järgi üsna keeruline vahet teha."

Ameeriklasi vaevab ülekaalulisus ning toiduhindamissaidid on uus lahendus, mis päästaks dieedilolijad päevikupidamisest. Inimeste peades valitseb endiselt suur segadus - nad ei tea, milline on tervislik toit ning vajavad otsustustel abi. Hindamise masinatele usaldamine võimaldab muuta toiduhindamisteenuse paljudele inimestele kättesaadavaks.

Andmebaasi lisatakse andmed toiduainete toiteväärtuste kohta, neist saab toiduhindamistarkvara baas, mille alusel langetab arvuti otsuseid toidu tervislikkuse kohta.

Sellele lisandub hindamissüsteem, mis suudab fotolt aru saada, kui suure portsuga on tegu.

Boushey sõnul aitab masin vältida inimlikke vigu. Austraalias üritati toiduspetsialiste õpetada hindama toite fotode põhjal ning see oli vaevanõudev. "Inimene saab sellega hakkama, aga see nõuab väga palju harjutamist," lisas ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052