11. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti teadlane loob USAs uut tüüpi tuumajaama

Samal ajal kui tema esiisade maal vaieldakse, millise tuumakonsortsiumiga liituda, kavandab eestlasest professor Andrew Kadak Ameerikas aatomijaama, mis pole mitte ainult esimene omataoline, vaid võib ühel päeval viia inimese Marsile.

Eestlane on maailma mainekamate õppeasutuste hulka kuuluva Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi (MIT) professor. 62aastaselt on Andrew Kadak parimas loomevormis ning muuseas sihikule võtnud moodsa rakendusteaduse ühe auahnema ülesande – luua väike, ohutu ja odav aatomielektrijaam, kirjutas Ekspress.

Septembri alguses ilmunud ajakirja Economist artikkel, mis räägib tuumaenergia comeback’ist, osundab Kadakut, kelle sõnul ei saa uudne pebble-bed-reaktor (mida võib ehk tõlkida kui kuulkütusega reaktor) kokku sulada.

Tegemist on vana Saksamaal välja töötatud tehnoloogiaga, mida teadlane uuendab, jagades jõujaama suuremaks hulgaks mooduliteks, mis tähendab, et seda saaks kokku panna nagu lego.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755