29. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suured IT-visionäärid: meelelahutustööstuse hirm Shawn Fanning

Fanning on mees, kellele paljud muusika- ja filmisõbrad peavad väga tänulikud olema. Nende meediafailide tootjad aga ei salli tema loomingut silmaotsaski.

Fanning lõi 1998. aastal arvutiprogrammi nimega Napster, olles siis kõigest 18-aastane. Tegemist on võrdõigusvõrku (peer-to-peer) kasutava rakendusega, mille abil saavad inimesed üle maailma üksteisega meediafaile jagada. Fanning ise väidab, et tuli programmi loomise ideele siis, kui ta toakaaslane kurtis, et mp3-formaadis huvipakkuvat muusikat on internetist väga raske leida.

See tõi kaasa piraatfilmide ja –muusika senisest veelgi laiema leviku, mille tõttu sattus ka Napster üsna pea filmi- ja muusikatööstuse ägeda rünnaku alla ning lõpuks otsustas kohus Napsteri kinni panna.

Džinn oli aga juba pudelist välja lastud ning sellega võitlemine on sama lootusetu ettevõtmine kui üheksapealise lohe tapmine. Napsterile järgnesid peagi uued sarnast põhimõtet kasutavad lahendused ning tänaseks on partner- ehk võrdõigusvõrkude kasutajate käes umbes 70 protsenti kogu internetiliikluse mahust. Rääkima on hakatud juba isegi interneti peatsest surmast, sest ilma suurte investeeringuteta ei pea olemasolev infrastruktuur niivõrd kiirelt kasvavale andmevoole vastu.

Alusta lugemist siit: Jack Kilby ja Robert Noyce

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755