12. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DigiTV-le üleminek nihkub 2012. aastalt 2010. aastale

Riigikogus on vastuvõtmiseks valmis ringhäälinguseaduse muutmise eelnõu, mis tooks digitaaltelevisioonile ülemineku poolteise aasta võrra lähemale ja kaotaks eetriloa maksu erakanalitele.

Mõnede poliitikute arvates halvendab see teleturul oluliselt avalik-õigusliku ETV positsiooni, mille teise kanali avamine on rahapuudusel ebamäärasesse tulevikku nihkunud. Eile teise lugemise läbinud ringhäälinguseaduse muudatus täna lisaeelarve arutelu venimise tõttu lõpphääletusele ei jõudnud ning võetakse vastu ilmselt järgmisel nädalal, vahendasid ERRi uudised.

Seadusemuudatusega toodaks täieliku digitaaltelevisioonile ülemineku tähtaeg 2012. aasta veebruarilt 2010. aasta juulile. Ühtlasi vabastataks erakanalid alates järgmisest aastast 25 miljoni krooni suuruse loamaksu tasumisest.

Sotsiaaldemokraadist kultuurikomisjoni esimehe Peeter Kreitzbergi hinnangul tähendab see avalik-õigusliku Eesti Televisiooni positsiooni olulist halvenemist.

"Tema konkurentsitingimused oluliselt lähevad raskemaks," arvas Kreitzberg. "Praegu lisaeelarve menetlemisel me tõenäoliselt vähendame ETV eelarvet ja samal ajal erakanalite võimalused seoses sellega, et nad loamaksu maksma ei pea, suurenevad."

Eelnõu autori, reformierakondlase Helmer Jõgi sõnul on eelnõu eesmärk digitaaltelevisioonile üleminekut kiirendada, kuid selle mõju konkurentsile telemaastikul tunnistab temagi.

"Selge see, et erakanalitel jääb kummalgi 25 miljonit oma saadete ja tegevuse kvaliteedi parandamiseks, aga samas ETV-l ei tule midagi juurde, tema eelarvet hoopis kärbitakse praegu negatiivse lisaeelarvega," ütles Riigikogu kultuurikomisjoni liige, reformierakondlane Helmer Jõgi.

Peeter Kreitzberg ei mõista, miks on vaja hetkel digitaaltelevisioonile üleminekuga kiirustada, seda enam, et tema sõnul on väga kahtlane, kas nii lühikese ajaga suudetakse kõik televaatajad digiboksidega varustada.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755