9. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõrmejäljed saadavad pangakaardid ajaloo prügikasti

Pangakaardid võivad juba kümne aasta pärast olla samasugune ajaloohõnguline veidrus nagu tänapäeval videokassett.

Pangakaartide asemel saab makseid teha hoopis näidates kassas oma sõrmejälgi või silmaiirist. Samas võtavad plastikraha funktsioonid tugevamalt üle mobiiltelefonid, aga ka lihtsad igapäevased esemed, mida nagunii tuleb kaasas kanda – näiteks võtmeripats.

Firma Barclaycard on tõsiselt vaeva näinud ja kulutanud miljoneid, et rakendada nn kontaktivaba makset. Seega kaotaks vajaduse pangakaartide järele.

Üks uut tüüpi sularahaautomaat on juba töös Araabia Ühendemiraatides, kus sõrmejälgi masinale näidates on võimalik võtta oma arvelt sularaha. Lähiajal jõuavad sellised masinad kasutusele ka Suurbritannias.

Barclaycardi juht Antony Jenkins ennustab, et pangakaartide lõpp on lähedal – see juhtub viie kuni kümne aasta jooksul, mil uued tehnoloogilised lahendused kaardid välja tõrjuvad. Jenkins läheb koguni nii kaugele, et ennustab, et pangakaartidest saab ajaloos kõige lühema elueaga maksevahend.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755