13. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ivo Parbuse pihtimus: mind tasuks usaldada

"Mind tasuks usaldada. Kinnitan, et mul pole mingit kavatsust uurimisest eemale hoida ega tunnistajaid mõjutada," ütles täna kohtus Tallinna linnavalitsuse eksnõunik Ivo Parbus.

Vaata kohtus toimunut video pealt!

Kohus ei vabastanud täna pistise võtmises kahtlustatavat Ivo Parbust kautsjoni vastu vahi alt. Põhjuseks toodi, et ta võib vabaduses uurimist takistada, tunnistajaid mõjutada ning lisaks on mees ka varem ametialases kuriteos kriminaalkorras karistatud.

Parbus pakkus kohtus kautsjoni summaks kuni 200 000 kr, mida tema ja ta pere on võimelised tasuma. "Kautsjoni summa, ma loodan, tasuks abikaasa. Nähtavasti võtab ta selle jaoks pangalaenu," lausus mees.

Teksades ja pruunikas džempris konvoi saatel Liivalaia tänava kohtusaali astunud Parbus naeratas, nähes hulgaliselt kaameraid ja ajakirjanikke.

Kohtunik Orvi Tali, advokaat Raul Otsa ja prokurör Kadri Välingu juttu kuulates nägi ta masendunud ja kurvameelne välja, aeg ajalt sügavalt ohates ja kohtunikule pikalt silma vaadates.

Kohtus pidas Parbus enda kaitseks maha pika monoloogi. "Naine koos tütrega elab märksa halvemini kui koos abikaasaga. Kuna tütar õpib, on vaja tasuda koolituskulud, lisaks pangalaen, majapidamiskulud," rääkis ta.

"Mida kauem inimene vahi all viibib, seda enam ta asotsialiseerub, oskused kaovad. Arvestades seda, mis praegu toimub Eesti tööjõuturul, siis ehkki ma pole kuu aega ajalehti saanud lugeda, on olukord tõenäoliselt sama. Kardan, et mul on raske tööd leida," ütles Parbus. Ta lisas, et peab põhiliseks ohuks muutumist abikaasa poolt ülalpeetavaks.

Parbus igatseb perega kohtuda

Parbus selgitas kohtus, et kui ta naaseks tööle linnavalitsusse, võib prokuratuuril iga hetk tekkida kahtlusi, et ta võib mõjutada tunnistajaid, lisaks annab ta endale aru, et sellisel juhul on oht, et kautsjon läheb riigi tuludesse. "Leiaksin endale eeluurimise ajaks sobiva töö," lubas Parbus.

Prokurör tsiteeris kohtus 4. detsembril Parbuse töökabinetis tehtud läbiotsimise ajal Parbuse poolt abikaasale öeldud sõnu: "Vii ruttu ülevalt sealt peidupaigast ja sahtlist raha ära. Võta kruvikeeraja ja vii ära".

"Mida ma pean arvama, kui läksite läbiotsimise ruumist välja ja teete salajase kõne," viitas prokurör Parbuse poolt linnavalitsuse tualettruumist abikaasale tehtud telefonikõnele.

"Ma saan aru teie pahameelest, kuid siis polnud ma veel vahistatud või ei öeldud mulle seda arusaadavalt. Ka ei võetud mult telefoni ära, vaid öeldi, et pole soovitav seda kasutada. Kui praegu oleks sama olukord, siis ma ei helistaks. Oleksin telefoni ära andnud, et ei tekiks kiusatust," vastas Parbus.

"Mind tasuks usaldada. Kinnitan, et mul pole mingit kavatsust uurimisest eemale hoida ega tunnistajaid mõjutada. Kujutan oma elu ette ainult Eesti kultuuriruumis, mitte kuskil soojadel randadel," pihtis ta.

"Mul on olnud piisavalt aega vaikuses ja kahhelseinte vahel mõelda. Minu prioriteedid on teised. Tahaksin kohtuda perega, tahaksin puhata. Olen kirjutanud raamatuid, töötanud pressiesindajana, suudaksin peret toetada ja võtta endale uue sihi. Mul pole rohkem pahandusi vaja," rääkis mees.

Prokuröri küsimusele, kui palju oli peidikus raha ja kust oli see pärit, Parbuselt selget vastust ei tulnud. Kohmetu vaikusehetke katkestas advokaat, kes ütles, et ei saanud küsimusest aru. "Kõrvale pandud raha," vastas advokaat Raul Otsa Parbuse eest. Sama küsimust esitati kohtusaalis veel prokuröri ja kohtuniku poolt mitmeid kordi.

"Tõepoolest arvasin, et see, mis oli sahtlis, võis olla kusagil mujal. Mul oli rahakoti vahel 8000 krooni, lauasahtlis 20 000 krooni. Arvasin, et see 20 000 on seal (peidikus – toim.)," selgitas Parbus kohtu ees.

Abikaasa võttis enne vara arestimist välja 90 000 kr sulraha

Prokurör tõi kohtu ees välja faktid ka selle kohta, et Parbuse abikaasa majanduslik seis pole sedavõrd kehv, nagu mees ja tema kaitsja esitavad. Kohtus selgus, et Parbusel on Sampo pangas ja Swedbankis arved, viimases lisaks hoiuarve.

Vara arestimise ajal arestiti ka kaks Parbuse pangakontot: Sampo arvel oli üle 200 000 kr, hoiusel Swedbankis üle 220 000 kr. Konto, kuhu laekuvad Parbuse töötasud ja palk poksiliidust ning kirjastusest on aga vabad ning neid kasutab Parbuse abikaasa.

Parbuse sõnul oli tema palk linnavalitsuses 18 000 kr, lisaks 4000kroonine autokompensatsioon. Parbusel on 300 000kroonine kodulaen, mille tähtaeg on aastal 2014 ja kuumaks üle 5000 kr. Lisaks on tema nimel kaks krediitkaardi, mille kohustused on hetkel nullis.

"Enne vara arestimist võttis ta abikaasa pangakontolt välja 90 000 krooni. See on piisav, et maksta pangalaenu ja mõni aeg ära elada," ütles prokurör Kadri Väling. Täpsemalt võttis Ivo Parbuse abikaasa arestimata pangakontolt 10. detsembril välja 35 000 kr, kontojääk jäi 25 000 kr.

Piirivalveametis raamatupidajana töötav abikaasa saab ühes kuus palgana kätte 12 000 kr. "Võimalused äraelamiseks on, vahistamine pole eluaegne, vaid siiski ajutine," ütles prokurör.

Parbuse kaitsja Raul Otsa tõi kautsjoni eest vabastamise peamisteks põhjuseks Parbuse kehva tervise ja pere majandusliku olukorra halvenemise. Perel on vaja tasuda kodulaen, krediitkaardimaksed, lisaks tütre koolituskulud ning majapidamiskulud.

"Nähes abikaasat, pisarsilmi – see läheb südamesse," lausus Otsa. Parbus on tema sõnul nüüd üksikkambris, info saamine välismaailmast on advokaadi sõnul viidud aga miinimumini, aeg ajalt saab Parbus ajalehti lugeda.

Kuulates ära kohtu otsuse, polnud Parbuse näos pealtnäha pettumust. "Homme on 14. jaanuar," lausus ta naeratades pärast otsuse välja kuulutamist ajakirjanikele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755