25. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ASI sai aastaga 253 miljonit krooni kahjumit

Skype'i müügi raha eest loodud Ambient Sound Investments (ASI) sai mullu 253 miljonit krooni kahjumit, mis oli peamiselt tingitud eBay aktsiate hinnalangusest.

Neljale noorele eestlasele kuuluva ettevõtte investeerimisportfelli maht oli eelmise aasta lõpu seisuga 1,2 miljardit krooni. Kaks kolmandikku kahjumist moodustas aktsiaportfelli langus, mille peamiselt põhjustas müügipiirangu alt vabanenud eBay aktsiapositsioon, seisab eelmise aasta majandusaruandes.

eBay aktsiad omandati koos Skype'i osaluse müügiga eBayle. Aastaga kukkus ASI-le kuuluva eBay investeeringu väärtus 342 miljonilt kroonilt kahele miljonile. Eelmisel aastal langes eBay aktsia 33,19 dollarilt 13,96 dollarini.

2007. aasta ühest suurimast varaklassist ehk investeerimisest Eesti ettevõtete võlakirjadesse on ASI praktiliselt loobunud. Kui aasta alguses oli neil võlakirjades 567,7 miljonit krooni, siis aasta lõpus 31,8 miljonit. eBay ja võlakirjade müügi tõttu on ASI kasvatanud aastaga sularahavaru 185 miljonilt 712 miljoni kroonini.

Toivo AnnusUusi tehnoloogiainvesteeringuid tegi ASI eelmisel aastal üheksasse firmasse kogumahus 42 miljonit krooni. Seoses otseinvesteeringute portfelli mahu kaAmbient Sound Investments tegevjuht Tauno Tatssvuga palgati private equity juht ning moodustati eraldi otseinvesteeringute üksus, seisab ettevõtte aruandes. Kokku oli ASI-l investeerimispositsioone eelmise aasta lõpu seisuga 29 ettevõttes.

2008. aastal töötas ASI läbi investeerimisettepanekuid ligi veerand tuhandesse projekti. Omandati kogemust ja arendati strateegiliselt globaalset suhtevõrgustikku riskikapitali sektoris, kirjutatakse majandusaasta aruandes. Uutest investeeringutest umbes kolmandik tegeleb unikaalse tehnoloogia arendusega ning ülejäänud intemetipõhiste teenuste arendamise ja pakkumisega.

2008. aasta lõpu seisuga oli enam kui viieprotsendise osakaaluga varaklassid ASI portfellist: otseinvesteeringud tehnoloogiasektorisse 9% ettevõtte varadest (2007. a lõpus oli osakaal 7%), laenud ja võlakirjad 12% (2007. a. lõpus 16%), noteeritud aktsiad 13% (2007. aastal 23%) ja raha ning deposiidid 60% (2007. aasta lõpus 47%).

AMBIENT SOUND INVESTMENTS OÜ omanikud on võrdselt 25 protsendiga Toivo Annus, Ahti Heinla, Priit Kasesalu ning Jaan Tallinn.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052