27. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ teadlased loovad uue põlvkonna veakindlaid kiipe

Austas TTÜ teadurite koordineeritav uurimisprojekt DIAMOND, milles luuakse uut tehnoloogiat veakindlate kiipide väljatöötamiseks.

Kiipide veakindlamaks muutmist vajab mikroelektroonikatööstus eesotsas suurkorporatsioonidega nagu IBM, Ericsson jt. Firmad hoiaksid kiipide tootmisel kokku oluliselt aega ja ressursse, kui suudetaks projekteerimisel tekkinud vead üles leida õigeaegselt ning parandada need tõhusalt ja kiirelt, teatas TTÜ oma pressiteates. Senini on selliste apsude otsimine ja korrigeerimine olnud enamasti aeganõudev käsitsitöö.

Uut meetodit on plaanis kasutada ka väliskeskkonna mõjudest tingitud rikete ehk nn üleminevate rikete analüüsiks. Tegemist on ennekõike riketega, mis tekivad peamiselt lennunduses ja kosmonautikas, kus kiibid lööb rivist välja kosmiline kiirgus.

Tänapäeva kiibid on muutumas aga sedavõrd tundlikuks, et piisab ka meie ümber olevast looduslikust taustakiirgusest, et seadmed lakkaksid korrektselt töötamast. Seega on uute, tõrkekindlate kiipide loomine möödapääsmatu.

Vastavaid meetodeid töötavad välja DIAMONDi akadeemilised partnerid. Neid muudavad tooteks ehk raalprojekteerimistarkvaraks firmad TransEDA Systems ja Testonica Lab OÜ. 

 Lisaks eelnevale uuritakse projekti raames rikete välidiagnostikat, see tähendab elektroonikasüsteemide testimist nende töökeskkonnas ja töötamise ajal.   Projekt DIAMOND algas 2010. a jaanuaris ning kestab kolm aastat. Projekti mahuga 3,8 miljonit eurot (60 miljonit krooni) rahastab Euroopa Komisjon.

DIAMONDi teaduslikuks koordinaatoriks on TTÜ Arvutitehnika instituudi vanemteadur dr Jaan Raik. Uurimisprojektis  DIAMOND osalevad TTÜ, IT-korporatsioonid IBM ja Ericsson, Bremeni, Grazi ja Linköpingi ülikoolid, Eesti ettevõte Testonica Lab ja Ungari firma TransEDA. 

DIAMONDis osalev uurimisgrupp kuulub akadeemik Raimund Ubari juhitud TTÜ arvutitehnika ja -diagnostika laborisse, mis on aastast 1992 osalenud juba kümnes Euroopa raamprogrammi projektis ning koordineerib vabariiklikku Integreeritud elektroonikasüsteemide ja biomeditsiinitehnika tippkeskust CEBE.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755