23. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA-l probleemid ID-kaardi baastarkvara arendaja puudumise tõttu

Probleem on seotud veel arendusfaasis oleva ID-kaardi baastarkvaraga, tõdes Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse (RIA) valdkonnajuht Hannes Linno.

RIA ID mailing listi saadetud e-kirjas ütleb Linno, et kahjuks ei ole käesoleval ajal RIA-l kehtivat lepingut ID-kaardi baastarkvara arendajaga. Sellest tulenevalt ei ole meil võimalik ka kiirelt vigu parandada. Äripäev kirjutas 2. veebruaril, et RIA lõpetas ühepoolselt lepingu ID-kaardi baastarkvara arendava OÜga Smartlink.

"Probleem on seotud veel arendusfaasis oleva ID-kaardi baastarkvaraga, mis tekitab testkeskondades digitaalallkirja andmisel probleeme," selgitas Linno. Ta lisas, et kui kasutada uue tarkvara komponente allkirjastamisel, siis salvestatakse PIN2 parool arvuti mälus, mis ei ole lubatud.

"Kasutajaid see ei ohusta, sest uue tarkvarakomponendiga allkirjastamine oli avalikus testimises vaid üksikutes veebikeskkondades ning praeguseks hetkeks on kõigis nendes keskkondades uue tarkvara kasutamine blokeeritud. On väga oluline eristada, et viga esineb vaid uue, veel beta- versioonis oleva tarkvara kasutamisel," selgitas Linno.

Ta soovitas kasutajatel paigaldada tarkvara aadressilt www.id.ee, kus on testitud ning toimiv tarkvara. "Täna ei ohusta see kedagi ning omalt poolt tagame, et antud viga parandatakse enne, kui suuremates veebikeskkondades, näiteks pangad, uue tarkvara abil allkirjastamise võimalus tekib.

Probleemi likvideerimisesest rääkides sõnas Linno, et nad on edastanud antud veakirjelduse kõigile keskkondadele, kes nende teada uue ID-kaardi baastarkvara allkirjastamise komponenti testivad, et nad selle võimaluse ajutiselt peataksid.

"Vea likvideerimine on üks esimestest tegevustest, mis peale uue arendaja leidmist tarkvara juures tehakse. Viga saab kõrvaldatud kohe, kui oleme leidnud uue arenduspartneri ID-kaardi baastarkvara lõpuni arendamiseks," sõnas Linno.

Lepingu lõpetamist OÜga Smartlink kommenteeris Linno, et usalduse kaotuse tõttu ID-kaardi baastarkvara arendaja vastu ei olnud võimalik edasiste probleemide vältimiseks kokkuleppeid sõlmida. "Kiireid ja mugavaid alternatiive ei olnud, tegemist oli raske otsusega," nentis ta.

 

 

 

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755